Спретнатият външен вид е важна предпоставка за това какво впечатление носи човек на околните. Дрехите, обувките, грима, прическата, са неща, на които трябва да обръщаме внимание всеки ден. Грижата за косата е нещо, което много жени и мъже пропускат. Появата в офиса с мазна коса никога не остава незабелязана. 
 
Домашно приготвеният сапун е бил единственото средстсво, с което хората са се къпали едно време. Сега нещата са други - ароматни душ-гелове и шампоани ни правят компания под душа. Случва се обаче да се приберем "скапани" след някой късен ангажимент и да заспим от умора. На сутринта се събуждаме с мазна коса. Тогава на помощ идва сухият шампоан. 
 
Сухите шампоани имат свойството да абсорбират излишното омазняване от косата. Обикновено се предлагат в аерозолни флакони. Съдържат талк, скорбяла и силициев диоксид, с които за няколко минути не мокрим, а същевременно „измиваме“ косата си. 
 
Освен, че оставят бели следи по косата (особено по по-тъмната), сухите шампоани могат да ни докарат различни проблеми. Проучвания показват, че прекомерната употреба на този вид козметика води до изсушаване на кожата на главата, както и до появата на различни алергии. 
 
Пърхотът е друг проблем, който може да получите, ако замените миенето на косата със сух, вместо с течен шампон. Това заболяване не се лекува лесно, затова е по-добре да отделяте повече време в старателно измиване на скалпа, съветват дерматолози. 
 
NEWS_MORE_BOX
 
При хората, които прибягват до пудрата за „миене“ на коса, се получава и омазняване на космения фоликул. С водата и шампоана ние пермахваме мазните части, а чрез сухия не я измиваме от тях напълно. Това предразполага тя да се омазнява допълнително. 
 
До ползването на сух шампоан трябва да се прибягва само в краен случай, при това максимум 1-2 пъти в месеца, съветват още дерматолози.