Как да разберем дали имаме т. нар. “хормонално акне”?

 

“Хормоналното акне” е това, причинено от хормонален дисбаланс в човешкия организъм. 


 

Хормоналните изменения по време на пубертета са най-честата и най-добре известна причина за появата на акне. Все пак, кожният проблем не е само юношески. Може да възникне при хора на всякаква възраст, като особено често се среща при жените, вследствие на менструация или менопауза например.

 

Около 50% от жените на възраст от 20 до 29 години имат проблеми с акнето и 25% от тези между 40 до 49 години.

 

Мненията на експертите са противоречиви, когато става въпрос за хормонално акне. Сигурно е едно възрастните, диагностицирани с определени медицински състояния, са предразположени към развитие на хормонално акне.

 

Ако няма хормонално измерими изменения у съответния индивид, причината за поява на акне и следователно неговото лечение, се превръща в предизвикателна задача за специалистите.

 

Какви са характеристиките на хормоналното акне?

 

При подрастващите всичко започва с Т-зоната. Тя включва челото, носа и брадичката. При възрастните, вече излезли от етапа на пубертета,  обикновено акнето се образува в долната част на бузите и около линията на челюстта.

 

При някои то е под формата на черни или бели точки. При други се забелязват малки пъпки, образували гноен връх.

 

Съществува и цистично акне, което се образува дълбоко под кожата и не достига до нейната повърхност. Разпознава се лесно, тъй като при допир предизвика болезнено усещане.

 

Хормоналното акне може да бъде причинено от притока на хормони от менструация, синдром на поликистозните яйчници, менопауза, повишени нива на андроген. 

 

Симптомите, които може да сигнализират за определен хормонален дисбаланс са възпаление на кожата, производство на повече себум в порите, запушени кожни клетки в космените фоликули, производство на бактерии, причиняващи акне, наречени Propionibacterium acnes. 

 

Менопаузата и появата на акне

 

Преходът към менопаузата се нарича перименопауза. Тя започва около 45-те, понякога около 40-42-годишна възраст. Все по-често обаче се случва и на жени по-близо до 40-те. Перименопаузата трае средно от няколко месеца до около 4 години, но може да е и много по-продължителна. 

 

С настъпването на този етап, част от репродуктивните хормони започват съществено да намаляват, вследствие на което спира и менструалният цикъл на жената. При някои жени започва да възниква акне, потенциално поради спада в нивата на естроген или повишаване на андрогенните хормони, като тестостерона.

 

Някои жени се подлагат на хормонозаместителна терапия (ХЗТ), която да регулира менопаузалните симптоми. Често в терапията е включен хормонът прогестин, който следва да замести изчезващите естроген и прогестерон от тялото на жената. Появата на акне е пряко свързана с приема на заместителя на ествените хормони в тялото на една жена. 

 

Традиционни лечения за хормонално акне

 

Хормоналното акне обикновено е под формата на цистични подутини. Тези подутини се образуват дълбоко под кожата, извън обсега на повечето локални лекарства (кремове, гелове и т.н.).

 

Пероралните лекарства могат да действат отвътре навън, за да балансират хормоните и да изчистят кожата. Често срещаните опции включват орални контрацептиви и антиандрогенни лекарства.

 

Оралните контрацептиви, специално използвани за лечение на акне, съдържат етинилестрадиол плюс дроспиренон, норгестимат, норетиндрон. 

 

Антиандрогенните лекарства действат чрез намаляване на мъжкия хормон андроген. И мъжете, и жените имат естествени нива на този хормон. Твърде високите нива на андроген обаче може да попречат на дейността на космените фоликули, които регулират производството на себум в кожните клетки.

 

Въпреки че спиронолактонът се използва предимно за лечение на високо кръвно налягане, той има антиандрогенни ефекти. С други думи, този хормон може да попречи на тялото да произвежда повече андрогени и да позволи на нивата на хормоните да се стабилизират.

 

Ако хормонално акне е в лека форма, може да се прилагат локални ретиноиди. Ретиноидите се извличат от витамин А.

 

Ако добавите локален ретиноид към режима си, важно е да прилагате слънцезащитен крем ежедневно. Ретиноидите могат да увеличат риска от слънчево изгаряне.

 

Как да лекуваме хормоналното акне по естествен начин?

 

В някои случаи могат да се използват опции за лечение на растителна основа.

 

Маслото от чаено дърво действа като намалява възпаленията на кожата, които могат да допринесат за развитието на акне. Проучване потвърждава, че 5% локално масло от чаено дърво облекчава симптомите при участници с леко до умерено акне.

 

Маслото от чаено дърво се предлага в много продукти за грижа за кожата, като почистващи препарати и тонери. Може също да се използва етерично масло от чаено дърво като точкова терапия.

 

Етеричното масло от чаено дърво трябва да се смесва с масло-носител преди употреба. Популярните основни масла включват кокос, жожоба и маслини. Общото правило е да се добавят около 12 капки базово масло към всяка една до две капки етерично масло.

 

Хубаво е да се направи тест за кожни пластири преди директното прилагане на етеричното масло върху кожата на лицето. Разреденото масло се нанася върху вътрешната страна на предмишницата. Ако не се усети дразнене или не се появи възпаление в рамките на 24 часа, следва да е безопасно сместа да се приложи и на лицето.

 

Алфа хидрокси киселините (AHA) са растителни киселини, получени предимно от цитрусови плодове. Те могат да помогнат за премахване на излишните мъртви кожни клетки, запушващи порите. Като бонус, “цитрусовите киселини” могат да помогнат за минимизиране на появата на белези от акне.

 

Зеленият чай е известен с това, че намалява възпалението в тялото. Като по-холистичен подход, се препоръчва и пиенето му. 

 

Полезни съвети

 

Задължително е лицето да се мие сутрин и вечер. Важно е да не се нанася повече от количество с размер на грахово зърно от всеки продукт за акне. Нанасянето на твърде много може да изсуши кожата и да увеличи дразненето. Слънцезащитният крем трябва да се превърне в най-добрия приятел на всяка жена, склонна към акне. Важно е и да се следи за прилагането единствено на некомедонни продукти за лице, за да се избегне допълнителното запушване на порите.

 

 

Източници: 

  • American Academy of Dermatology. (2012, March 13).  Hormonal factors key to understanding acne in women - aad.org/media/news-releases/hormonal-factors-key-to-understanding-acne-in-women
  • Bauer, B. A. (2014, October 22). Are there any effective natural treatment options? - mayoclinic.org/diseases-conditions/acne/expert-answers/natural-acne-treatment/faq-20057915
  • Enshaieh, S., Jooya, A., Siadat A. H., & Iraji, F. (2007, January-February). The efficacy of 5% topical tea tree oil gel in mild to moderate acne vulgaris: A randomized, double-blind placebo-controlled study. Indian Journal of Dermatology, Venereology, and Leprology, 73(1), 22-25 - ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/173144%2042
  • Gibson, L. E. (2015, March 4). Is it true that adult acne is the result of a hormonal imbalance in the body? - mayoclinic.org/diseases-conditions/acne/expert-answers/adult-acne/faq-20058129