През есента и зимата времето е сухо и студено, което често води до изсушаване на кожата на лицето и ръцете, но не само. Устните са много чувствителна част от тялото ни и правилната грижа за тях не е за подценяване.
 
Така, както лятото е добре да нанасяме балсам със защитен фактор, есента и зимата също е важно да предпазваме устните от влиянието на атмосферните условия. 
 
Предлагаме ви 3 начина, с които да запазим устните си здрави дори през студените месеци.

1. Изберете овлажняващо червило, балсам или гланц

Като цяло червилата се разделят на влажни и дълготрайни. Дълготрайните запазват цвета за по-дълго време, което е предимство, но от друга страна дехидратират устните. Затова е най-добре в ежедневието си през по-студените месеци, да използваме предимно по-мазни и овлажняващи продукти за устни. За предпочитане са балсамите, но можем да открием и подходящи и гланцове.

2. Не чоплете напуканите устни

Натрупването на мъртва кожа по устните води до белене, а ако се опитаме да отстраним тази кожа, ситуацията може да стане много неприятна. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Вероятно, повечето от нас са го правили и знаят, че това може да доведе до болка и кървене. А и така не помагаме на напуканите устни, тъй като рискът състоянието да се влоши е огромен. Затова отново от ключово значение е хидратацията. Ако напуканите устни започнат да се белят и да болят, то най-добре е да прилагаме редовно мазен и хидратиращ балсам. Друг вариант е ексфолирането на устните, което може да стане лесно и в домашни условия.
 
Достатъчно е да добавим известно количество захар в малко мед и с кръгови движения да нанасяме върху устните си. Така лесно и ефективно ще отстраним мъртвата кожа. 

3. Не облизвайте устните


Инстинткивно, когато е студено, ни идва да оближем устните си. Това е нормално, но и много погрешно. Причината е, че студеният въздух може да увреди още повече повърхностния слой на устните ни, ако те са мокри. Затова отново – хидратация, но чрез балсам.