Сухите и груби пети са изключително неприятни. За тях трябва да се вземат мерки преди да са загрубели много.


Има няколко причини, поради които петите могат да станат сухи. Някои хора по принцип имат суха кожа и съответно и ходилата им са в същото състояние. Петите могат да бъдат сухи и ако са изложени на резки температури. Сухите пети са в резултат и от прекалено носене на спарващи краката обувки. Носенето на потни или влажни чорапи за продължителен период от време може да доведе до сухота на петите. 

 


Причини могат да бъдат и по-сериозни състояния като екзема на кожата. Ако кожата е суха, надраскана, люспеста и има сърбеж, то тогава е почти сигурно, че има наличие на екзема. В такъв случай може да се направи и допитване до лекар.

 

За да се предотврати сухота на петите, трябва да се избягва прекаленото излагане на краката в горещо или студено време. За целта трябва да се носят подходящи обувки и чорапи по всяко време. 

 

При къпане също се препоръчва избягването използването на гореща вода, тъй като тя суши не само петите, но и цялата кожа. Добре е да се използва продукт за къпане, който не изсушава кожата. Затова трябва да се избягва използването на продукти, съдържащи изкуствени аромати и натриев лаурил сулфат.

 

За овлажняване на петите може също да се прави вана за крака. В нея могат да се включат етерични масла като масло от чаено дърво, което е антибактериално. Може да се добавят също мед и мляко, които омекотяват кожата. След това мазолите трябва да се ексфолират нежно с помощта на пемза. Най-добрият начин е процедурата да се прави вечер, а след което да се сложат сухи и чисти чорапи, за да се заключи влагата в ходилата.

 

След това е необходимо да се нанесе хидратиращ крем или продукт, съдържащ салицилова киселина или алфа-хидрокси киселина, които подобряват състоянието на кожата.