Мазолът е дебел, втвърден участък от мъртва кожа, който се появява на ръцете или краката в резултат на натиск върху засегнатия участък от кожата. Може да бъде причинен от продължително триене, натиск или дразнене.

 

Кожата може или да изглежда груба и твърда, или да се лющи и на петна поради хиперкератинизация - удебеляване на горния слой на кожата.


 

Мазолите се развиват, за да защитят кожата под тях. Мазолите не са добре дефинирани и покриват по-големи площи. Те могат да бъдат болезнени, особено в долната част на стъпалото.

 

Ето с какво можем да ги намалим:

 

Топла вода

Преди да се опита нещо друго, може да се третира мазолестата зона с 20-минутно накисване в топла вода. След като се подсуши кожата с кърпа, проверява се дали може внимателно да се отстрани слой от мазола само с пръсти. В хода на няколко сесии на накисване може да се премахне напълно един слой наведнъж.

 

Ябълков оцет

Съдържанието на киселина в ябълковия оцет може да омекоти твърдата кожа. Смесват се заедно разтвор от четири части вода и една част ябълков оцет и се накисват ходилата за около 20 минути. Когато се подсуши кожата след това накисване, може да се направи опит да се отлепят слой или два от мазола. Не трябва да се дърпа прекалено силно, тъй като наранената кожа може да доведе до инфекция.

 

Рициново масло

Рициновото масло има свойства, които го правят естествен лубрикант за кожата. Това може да бъде полезно, когато се подготвя кожата, за да се изтъркат загрубелите зони. Накисването на ходилата в топла водна смес с 5 супени лъжици рициново масло трябва да е достатъчно, за да смаже твърдата кожа и да успокои засегнатата област.

 

Пемза

Пемзите са леки, порести камъни, които много често се използват за ексфолиране на мъртва кожа и мазоли.

Тези камъни действат най-добре, след като кожата се подготви предварително. Лесен начин да се направи това е да се накисне мазолестата област в топла вода за 5-10 минути, преди да се приложи пемзата. Добавянето на английска сол към водата може да подобри резултатите.

След като кожата е омекотена, се прилагат нежни кръгови движения или движения отстрани настрани с пемзата, за да се отстранят мъртвите кожни клетки. Може да се направи в продължение на няколко поредни дни, за да се постигнат желаните резултати.

 

Английска сол (магнезиев сулфат)

Английската сол се счита за ексфолиант. Това лечение е особено полезно, ако кожата на ходилата е загрубяла и с мазоли. Фините зрънца сол се разтварят, за да отпуснат мускулите и да успокоят кожата. Смесването на 2 до 3 супени лъжици в леген или купа с топла вода, преди да се накиснат ходилата, може да улесни премахването на мъртвата кожа.

 

Масло от чаено дърво

Маслото от чаено дърво е антибактериален, противогъбичен и естествен антисептик. Поставят се няколко капки масло от чаено дърво в леген, пълен с топла вода, и се накисват ходилата, докато се усети, че кожата започва да се омекотява и повдига. Тъй като маслото от чаено дърво е много силно и може да увреди кожата, то не се препоръчва накисване за повече от 15 минути.

 

Сода бикарбонат и лимонов сок

Този метод включва комбиниране на киселинен компонент (лимонов сок) и химически компонент (натриев хидроген карбонат, известен също като сода за хляб), за да се предизвика реакция, която прави мазолите по-лесни за отстраняване. Ще трябват топла вода, леген и 2 до 3 супени лъжици лимонов сок. След няколко минути накисване на мазолите в този разтвор, добавя се содата за хляб. Фините зърна на содата за хляб и газираното действие от добавянето й към лимоновия сок може да придадат на това накисване допълнителна сила за разтваряне на мазоли.

 

Източници:

https://www.verywellhealth.com/how-to-get-rid-of-calluses-on-feet-5221576

https://www.healthline.com/health/how-to-get-rid-of-calluses

https://www.medicalnewstoday.com/articles/324329