Легендата разказва, че косата на Мария Антоанета посивяла за една нощ, точно преди обезглавяването ѝ през 1791 година.


Въпреки че легендата е неточна - косата, която вече е израснала от фоликула, не променя цвета си - ново проучване на изследователи от медицинския колеж в Колумбия е първото, което предлага количествени доказателства, свързващи психологическия стрес с побеляването на косата.


Разбирането на механизмите, които позволяват на „старите“ посивели косми да върнат пигментацията си, може да даде нови данни, с които да се разбере още по-добре податливостта към остаряване и на други тъкани в човешкото тяло. Особено на процеса на остаряване под влиянието на продължителни стресови фактори, казва д-р Мартин Пикар, доцент по поведенческа медицина към колежа в Колумбия.Косата ни крие информация за нашата „биологична история“, казва Пикар. Когато космите все още не са израснали, те са подложени на влиянието на хормоните на стреса. След като порастнат се втвърдяват и трайно кристализират тези експозиции в стабилна форма.


С „просто око“ разликите не могат да бъдат установени, но косми, които се подлагат на електронна микроскопия показват значителни разлики по протежение на дължината им, в зависимост от това какви периоди – с или без стрес, е имал човек. Основно разликите се отразяват в разликите в цвета.


Изследователите са анализирали отделни косми от 14 доброволци. Резултатите са били сравнени с т. нар. дневник на стреса, в който всеки доброволец е бил помолен да прегледа календара си и да оцени нивото на стрес за всяка седмица.


Изследователите забелязали, че някои сиви косми естествено възвръщат първоначалния си цвят. При сравняване на данните от дневниците за нивото на стрес, авторите установяват, че има поразителни връзки между стреса и побеляването на косата, а в някои случаи репигментиране след премахването на стресовите фактори.

 

За да разберат по-добре как стресът води до побеляване на косата, изследователите също измерват нивата на различни протеини в космите.


Обръща се внимание и на връзката между митохондриите, стреса и цвета на косата. Скорошно проучване при животински модели установи, че предизвиканото от стрес посивяване е причинено от необратима загуба на стволови клетки в космения фоликул.


Източници:
It's true: Stress does turn hair gray (and it's reversible) (medicalxpress.com)
Quantitative mapping of human hair greying and reversal in relation to life stress | eLife (elifesciences.org)