І-ва част можете да видите тук

 


Днес медицината разполага с редица препарати, които са в състояние да предпазят косъма от разрушаване, стига лечението да започне навреме.Въпреки че окапването на косата е доста разпространен проблем, и почти всеки човек в даден момент е губил здравината и блясъка на косата си, процесът е строго индивидуален и се развива в различна степен. Предлагаме ви девет от най-честите причини, за косопад и оплешивяане.

 


1. Стресът

Стресът и емоциите  са способни да се отразят негативно на здравето на косата. Разрушаването на космения фуликул не  става веднага, а обикновенно е необходим период от 2-3 месеца. Когато човек е изложен на силен стрес за по-дълъг период от време,  надбъбречните му жлези засилват режима на работа  и произвеждат по-голямо количество от  хормоните тестостерон и норадреналин. Промените в хормонални баланс водят до засилване на косопада.
 


За да се предприеме адекватно лечение на това състояние, е необходимо да се направят някои изследвания. Тества се састоянието но скалпа, за да се определи кои вещества липсват на организма и най-често се препоръчва засилен прием на мултивитамини и минерали.  Ролята на психотерапията също е иначителна, тъй като с подобряване на психологическото състояние се подобрява и общото здравословно състояние на пациента.

 


2. Заболявания на щитовидната жлеза

Честа причина за оредяването или окапването на косата е нарушената функция на щитовидната жлеза. В този случай лечението е хормонално и задължтелно трябва да е назначено и съблюдавано от лекарт.


3. Бременност

През периодът на бременност в организма на бъдещата майка се завишава концентрацията на хормона естроген и косата изглежда здрава и жизнена, но нивото на хормона се нормализира и често се появява косопад. Специалистите препоръчват да се приемат препарати съдържащи калций, желязо и витамини от група В.


4. Менопауза

Менопаузата, също както и бременността е перио, който се съпровожда с нарушение на хормоналния баланс. По време на климакса намалява производството на женски полови хормони, а това води до преобладаване на мъжките хормони в организма. Освен това, климаксът е форма на постоянен стрес. А резултатът от него е окапването на косата.
Лечение: заместителна хормонална терапия.
 


5. Преобладаване на мъжки хормон

При повишеното производство в организма на хормона тестостерон някои жени могат да страдат от оплешивяване, характерно за мъжете. Няма повод за притеснения за пълно оплешивяване, но разширяване на линията на пътя и оголване на темето е напълно възможно. Лечението съвпада с принципите на лечение на мъжкото оплешивяване.
 

 

6.Автоагресията
Този тип оплешивяване възниква поради това, че организмът възприема косата като чуждо тяло и я отхвърля. Като правило окапването на косата в подобни случаи става частично, на отделни петна.
За избор на лечение е необходима консултация със специалист-имунолог.
 

 

7.Козметични и химични препарати
Прекаленото използване на агресивни обезцветяващи и оцветяващи средства, разрушават структурата на косъма и дразнят скалпа. Някои козметични продукти нарушават киселинно-алкалния баланс на косъма и това прави косата чуплива, сеха и без блясък. Дерматолодзите препоръчват, употребата на химикали да се сведе до минимум и да се използват предимно pH-неутрални шампоани.


8.Липсата на витамини и минерални вещества

Богатата на витамини, минерали диета, доставя на косата необходимите и желязо, цинк и витамини B и C. Консумирането на  пресни зеленчуци, пълнозърнени и соеви продукти, млечни продукти и ядки ще укрепи не само косменият фоликул, но и ще подобри общото здравословно състояние.


9.Наследствена предразположеност

Наследствената предразположеност се счита за един от най-съществените фактор за оредяването и дори за пълно окапването на косата. Когато загубата на коса е генетично обоснована, от космените фуликули не израстват косми. Това се случва дори  и при млади хора, а козметичните процедури, маски и терапии са безсилни да забавят процеса. В този случай единствената алтернатива е трансплантация на коса. Процедурата,  при която живи фоликули се присаждат в кожата на главата е сложна и доста болезнена, но в повечето случаи резултатите са добри.