Съществуват много продукти, които биха могли да помогнат за поддържането на младостта на кожата. Резултатите не се постигат бързо и поради тази причина се изисква търпение.

 

Кой е най-подходящият продукт, зависи от вида кожа.


 

С напредване на възрастта най-честата промяна в кожата на лицето е появата на бръчки. Продукти, които могат да подпомогнат за изглаждането на кожата, са съдържащите ретинол и витамин C.

 

Ретиноидите или ретинолът са най-често използваните, защото успешно омекотяват кожата като стимулират производството на колаген.

 

Продуктите, съдържащи витамин C, също помагат при проблема с бръчките, а и при намаляване на щетите, които слънцето причинява на кожата.

 

Лечението с локални растежни фактори или пептиди може чрез уплътняване да помогне за друг често наблюдаван проблем - отпусната кожа.

 

Пептидите са групи от аминокиселини, които помагат за производството на протеини, включително колаген. Това е основният протеин, който се намира в кожата.

 

Ежедневният овлажнител с керамиди - мазнини, намиращи се в слоевете на кожата, които се загубват с напредване на възрастта, също могат да подпомогнат при този проблем. Те обикновено са по-евтини.

 

При много хора се появяват и възрастови петна. За справяне с тях се препоръчват няколко продукта.

 

Хидрохинонът е лекарство без рецепта, което може да избели кожата и да се справи с тъмните петна, койевата киселина също би могла да се справи с този проблем.

 

Освен за бръчки обаче, ретиноидите могат да направят тена на кожата по-равномерен. Следователно и те могат да се нанасят с цел справяне с петната по кожата.

 

Според едно проучване използването на витамин С в продължение на 12 седмици също помага за избледняване на старческите петна.

 

За по-трайно справяне с този проблем е много важна е употребата на слънцезащитен крем, тъй като тъмните петна може да се образуват отново, ако кожата получи твърде много слънчева светлина.

 

Има продукти, включително витамин С, които трябва да се прилагат сутрин и такива, като ретинол, за които се препоръчва да се прилагат през нощта, защото слънчевата светлина може да предотврати действието им.

 

Овлажняването на кожата всеки ден е препоръчително, особено при хора със суха кожа или такива, които искат да изглеждат по-млади. Добрият овлажнител подпомага поддръжката на кожата.

 

Ако човек използва повече от един продукт против стареене на кожата, първо се слага този с активна съставка, така че кожата да я абсорбира по-добре. Например сутрин - продукт с витамин С, след това слънцезащитен крем и последно грим. Преди лягане се нанася първо ретинол и след това овлажнител.

 

Важно е подбирането на точния продукт за типа кожа. При недобро повлияване на кремовете, човек може да се консултира с лекар, който да го насочи.

 

Източници:

https://www.webmd.com/beauty/ss/slideshow-anti-aging-ingredients