Някои от популярните продукти за здравословно и чисто хранене, които можем да открием по рафтовете в магазина, биха могли да подхранят нашата кожа не само отвътре, но и чрез локално приложение, благодарение на богатия си състав от антиоксиданти и други полезни вещества.

 

Научни изследвания са доказали през годините, че следните няколко натурални продукта могат да бъдат много полезни и подхранващи за кожата.


 

Кокосово масло

 

Кокосовото масло хидратира кожата и има противовъзпалителни свойства. Изследвания показват, че екстра върджин кокосовото масло потиска някои от естествените възпалителни агенти на тялото, като същевременно подсилва кожната бариера. Продуктите с кокосово масло са полезни при суха, сърбяща кожа и при кожни заболявания като екзема и псориазис. Кокосовото масло не трябва да се нанася върху чувствителни зони, предразположени към акне, защото това може да влоши акнето.

 

Зелен чай

 

За връзката между пиенето на зелен чай и здравето се говори от години, но и локалното му приложение дава добри резултати за кожата по отношение на фотозащитата и защитата от стареене. Полифенолите в зеления чай имат антиоксидантни свойства, както и успокояващо действие, което помага за лечението на увредената от слънцето кожа.

 

Овесена каша

 

Овесените ядки съдържат противовъзпалителни и успокояващи кожата химикали, наречени авентрамиди. Освен това те са богати на бета глюкани и нишесте с овлажняващ ефект. Това е причината маската с овесени ядки да е толкова ефективна при състояния като екзема и обрив. Но не всички овесени ядки са еднакви. Колоидната овесена каша, която се получава при смилане на овес на прах, има по-силно терапевтично действие. Когато се смеси с вода се образува успокояваща паста, която е нежна и безопасна за кожата, а проучванията показват, че не предизвиква алергии или дразнене.

 

Масло от карите

 

Маслото от карите се получава от ядката на африканското дърво ший, което е съставка в много продукти за овлажняване на кожата. То хидратира кожата благодарение на богатия си състав от мастни киселини, които имат успокояващ и противовъзпалителен ефект. Маслото от карите може да помогне за лечение и успокояване на екзема, включително при деца. Освен че е естествен овлажнител, то не причинява кожни алергии, което го прави подходящо дори за най-чувствителните типове кожа.

 

Масло от чаено дърво

 

Растителното масло, получено от листата на чаеното дърво, има антимикробно и противовъзпалително действие, което го прави ефективно срещу редица микроби, гъбички и бактерии. Маслото от чаено дърво помага за борба с акнето, причинено от бактерии, но трябва да се внимава при локално лечение на дълбоко кистозно акне или комедони.

 

Източник:

WebMD