Неприятното окосмяване по лицето е проблем за външния вид на много жени. При някои космите са тънки и почти незабележими, но при други се налага задължително да бъдат отстранени. Но на какво се дължи прекомерното окосмяване при представителките на нежния пол?

 

Повишеното окосмяване по различни части на тялото на жените се нарича хирзутизъм (от латински hirsutus, което означава космат). Среща се на брадата, областта над горната устна и под ушите, ареолите на гърдите, корема, гърба, бедрата и пръстите на ръцете. И докато в миналото се е смятало за нещо необичайно, в днешно време прекомерното окосмяване се лекува или намалява с определени козметични процедури. 


 

Неприятното окосмяване може да се дължи на нередовна менструация, тежко акне, мутиране на гласа, повишаване на мускулната маса, но и да е симптом на някакъв здравословен проблем. Причинява се най-вече заради отделяне на повече мъжки полови хормони (андрогени), а косменият фоликул е много чувствителен към тях. 

 

Кои са причините за прекомерното окосмяване?

Хормонален дисбаланс

При някои жени има свръхпроизводство на косми по различни части на тялото заради хормонален дисбаланс. Това може да стане през пубертета, по време на бременност или в напреднала възраст, например по време на менопаузата. Тогава превес могат да вземат мъжките хормони.
 
Нивата на тестостерон в кръвта се повишават естествено по време на бременността, което може да доведе до хирзутизъм. Симптомите за този естетичен проблем завършват с раждането на бебето, когато нивото на тестостерона започва да се нормализира. Смята се, че до един месец жената възвръща хормоналния си баланс, който е имала преди зачеването. Докато при менопаузата, яйчниците на жените отделят все по-малко естроген, а производството на тестостерон продължава безпрепятствено. В резултат на това нивата на андрогените в организма се повишават необичайно и водят до появата на повече косми по кожата. 

 

Лекарства

Някои лекарства, като анаболни стероиди или хапчета с прогестерон, които се изписват на бременни, могат да нарушат хормоналното равновесие и да доведат до свръхпроизводство на тестостерон. 

 

Поликистозни яйчници

Синдром на поликистозните яйчници (комплекс от хормонални разстройства) са най-честата причина за хирзутизъм. Среща се у 5-10% от жените в репродуктивна възраст и е една от водещите причини за безплодие и стерилитет. При него нивото на мъжките полови хормони се увеличава значително. 

 

Затлъстяване

То се свързва с високи нива на свободен тестостерон при жените и може да допринесе за хирзутизъм. По-специално прекомерната абдоминална мастна тъкан може да причини инсулинова резистентност. А това е рисков фактор за по-високо производството на андрогени.


Вродена надбъбречна хиперплазия

Нарушения във функцията на надбъбречната жлеза или хипофизата, причиняват свръхсекреция на мъжките хормони и могат да бъдат причина за прекомерно окосмяване при жените. Например вродената надбъбречна хиперплазия или разширени надбъбречни жлези, водят до анормално производство на мъжки хормони. 

 

Аденоми на хипофизата или неракови тумори, които отделят пролактин - хормон, свързан с производството на андрогени, също оказват влияние върху космените фоликули. 

NEWS_MORE_BOX

 

Тумори

Тумори, засягащи надбъбречните или хипофизните жлези, както и определени тумори на белите дробове, яйчниците или храносмилателния тракт, понякога могат да увеличат секрецията на андрогените и да причинят хирзутизъм. 

 

Генетични или идиопатични причини

При някои жени свръхокосмяването се дължи на генетични причини. Доказано е, че жените от някои етнически групи са с по-голямо окосмяване, отколкото от други. А причината е главно генетична. Ако имате прекалено окосмяване по различни части на тялото, но нямате нито един от горепосочените проблеми, навярно става дума за идиопатичен хирзутизъм. Това означава, че точната причина за свъхпроизводството на косми е неизвестна. Проучвания в САЩ показват, че около 20% от случаите на хирзутизъм са от този тип.