Косопадът може да засегне както скалпа, така и окосмяването на цялото тяло. В някои случаи е временен, но в други може да остане за продължително време или постоянно. Причините могат да бъдат както генетично унаследени, така и хормонолни промени, естестевни процеси на стареене и някои заболявания.

Генетични причини

Най-честата причина за косопад е наследствената предразположеност, която постепенно се проявява с напредване на възрастта. Този тип косопад се определя като андрогенен. При него косата опада от една линия, която постепенно се измества назад или се появяват петна на местата, на които е опадала косата. При жените този тип косопад се характеризира със значително изтънавяне на косъма по линията, очертаваща границите на лицето. Причината тук е действието на мъжките полови хормони, най-вече на дихидротестостерона върху космения фоликул.


Хормонални промени и някои заболявания

Множество състояния могат да доведат до косопад. Сред тях най-голямо значение имат промените в хормоналния баланс при бременност, наближаващо раждане, менопауза или заболявания на щитовидната жлеза. В някои случаи се наблюдава алопеция ареата, която се дължи на нарушения във функциите на имунната система. Тя предизвиква косопад с неравномерен характер и повишен риск от инфекции на скалпа.

Прием на някои терапевтични средства

В някои случаи, терапията за определени заболявания може да доведе до нежелани лекарствени реакции, които са свързани с ускоряване на косопада. Такива терапевтични средства са тези, използвани срещу рак, артрит, депресия, сърдечнодъдови заболявания, хипертония и подагра.

Силен стрес

При много пациенти се наблюдава значително понижаване на обема на косата и ускорено отпадане на космите в рамките на месеци след силни стресови ситуации. Този вид косопад е временен.

 

Някои рискови фактори са водещи за повишен риск от косопад. Такива са:

  • Генетична предразположеност от страна на майката или на бащата;
  • Напреднала възраст и естествени процеси на стареене;
  • Значителна загуба на тегло;
  • Някои заболявания, като лупус или диабет;
  • Стрес;
  • Небалансирано хранене;
  • Псориазис или екзема - често тези състояния засягат скалпа. Проявяват се като червени петна, покрити с белезникави плаки. Те предизвикват сърбеж, дразнене на скълпа и възпаление, което засяга космените фоликули.

 

Референции:

https://www.sabervivirtv.com/dermatologia/causas-caida-cabello-cuando-preocuparse_1710

https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/hair-loss/symptoms-causes/syc-20372926