Независимо дали става въпрос за слънчеви петна, лунички, мелазма или петна, свързани с възрастта, те са често срещан проблем за жените. Без значение от причината, има няколко начина за премахване на хиперпигментацията.

 

Екстракт от женско биле


 

Продукт, който работи в помощ на пигментираната кожа, е женското биле. То озарява кожата, премахва петната и подобрява еластичността. Освен това облекчава кожните възпаления, тъй като притежава антимикробно и противовъзпалително действие

 

Оцет и лимон


Естествен начин за премахване на пигментацията е и използването на киселина. Вариантите са два – ябълков оцет или лимон. Оцетът съдържа киселина, която помага за избледняването на петната. Лимонът пък е известен с избелващото си действие. Лимоновият сок обаче трябва да се използва умерено, тъй като може да раздразни чувствителната кожа.


Алое вера

 

Алое вера съдържа активна съставка, наречена алоин, която има изсветляващи свойства. В допълнение, нанасянето на алое вера върху кожата действа успокояващо. То също намалява тъмните петна и пигментацията, но и предпазва кожата от щетите, причинени от ултравиолетовите лъчи на слънцето.

 

Мляко

 

Млякото съдържа млечна киселина, която се използва за избелване на кожата и за подобряване на външния ѝ вид. Установено е, че млечната киселина се използва за лечение на мелазма. Млякото също хидратира кожа и я прави мека.

 

Черен чай

 

Смята се, че екстрактът от черен чай притежава избелващ ефект. Той намалява хиперпигментацията, но също така, ако се прилага равномерно върху кожата, може да доведе до получаване на естествен загар без посещение на солариум. В допълнение, черният чай намалява бръчките и фините линии по кожата.

 

Папая

 

Този плод помага за лечение на пигментацията на кожата. Папаята стимулира и растежа на клетките. Освен това папаята съдържа ензим, наречен папаин, който притежава ексфолиращи свойства.


За да се предпазва кожата от бъдеща поява на тъмни петна и пигментация, трябва да се използват слънцезащитни продукти с минимум 30 SPF. Следването на правилна рутина за грижа на кожата е задължително. В допълнение, периодично и в зависимост от нуждите на кожата тя трябва да се ексфолира, за да се премахват мъртвите кожни клетки.