За поддържането на красива и дълга коса, може да се спазват някои прости съвети. В редовете по-долу може да се открият начините, с които косата ще бъде здрава и ще расте по-бързо.

 

Важно е да се знае, че когато краищата на косата са повредени и по-тънки отколкото в частта на корена, това може да означава, че косата не се подхранва добре. Нанасянето на балсам след всяко измиване на косата улеснява разресването и спомага за уплътняване на косъма и предотвратява от по-нататъшно увреждане. Накрая косата трябва да се изплаква със студена вода, за да се запази влагата в нея. Този метод прави косата по-здрава и спомага за растежа ѝ.


 

Добрият масаж със затоплено етерично масло също гарантира за по-здрава и гъста коса. Може да се използва кокосово, маслиново или лавандулово масло, което освен за блясък и мекота, спомага и за бързия растеж на косата. Ако предпочитаният начин за подхранване е маска, то най-добре е използването на жълтък, който съдържа протеини, сяра, цинк, желязо, селен, фосфор и йод, подхранващи косата и спомагащи за бързото израстване на нови косми. Маската трябва да се нанася поне веднъж в месеца за постигане на трайни резултати.


Когато за косата се осигурява правилно поддържане и подхранване, нейният бърз растеж няма да остане незабелязан. Необходимо е обаче тя да се пази най-вече в мокро състояние. Мократа коса е податлива на накъсване и когато се изсушава с помощта на кърпата, структурата на краищата ѝ се накъсват и в резултат косата започва да пада.


За бърз растеж също се препоръчва всяка вечер преди лягане косата да се сресва, за да може да се стимулира кръвообращението на главата. Когато се почиства редовно скалпът, корените стават по-силни, а косата расте по-интензивно.


Приемът на здравословна диета и витамини като А, Е и биотин също са изключително важен елемент в поддържането на здрава коса. Най-важното е тя да се предпазва и да се подхранва често, защото, колкото повече се полагат грижи за нея, толкова по-бързо тя ще расте.