Кожата е най-големият орган в човешкото тяло. Тя е изложена на голям риск от различни външни фактори, които могат да й навредят поради по-малката защита, която има в сравнение с останалите органи.

Поради тази причина трябва да се полага по-внимателна и добра грижа за кожата, която не се ограничава само с използване на козметични продукти.

Вредните токсини от организма ни се изхвърлят през кожата или по-точно през около трите милиона потни жлези. Това налага добра хигиенна грижа, която да намалява вредите за кожата вследствие на преминалите през нея токсини.

Понякога изхвърлянето на токсините може да остане незабелязано, но в други случаи при по-чувствителна и предразположена към екземи кожа, те могат да доведат до проблеми.

Екземите се проявяват като кожни състояния, при които се изявяват петна, сърбеж, напукване или изсушаване на определен кожен участък и пр.

Преди да се предприеме употребата на скъпи и понякога вредни козметични продукти е препоръчително да се направи цялостна диагностика на здравословното състояние - понякога изявилият се кожен проблем може да се дължи на дисбаланс в организма.

Дерматолозите съветват да се обърне специално внимание при кожни реакции, свързани с гнойни пъпки, подутини или ерозия на кожата.

Правилният хранителен режим, редовните физически упражнения, избягване употребата на алкохол и тютюневи изделия, намаляване на стресовите ситуации и тревогата могат значително да намалят риска от кожни проблеми.