Брадата, тази естествена особеност при голяма част от мъжете по света, обект на много въпроси и малко информация. И като става дума за въпроси, най-важният всъщност е защо жените все още харесват брадясалите или по-скоро брадати мъже?

Може би отговорът се крие в праисторическите корени, тогава когато човекът все още не е използвал режещи инструменти за своята брада, а и едва ли е искал да я премахне умишлено.

Лицевото окосмяване, особено в зимните периоди е имало една единствена функция – да топли ловците. Мъжете имащи бради още тогава са били обект на привличане от страна на жените. Вероятно това се дължи на фактите, че всеки мъж с брада издържа повече на студ и има по-голяма вероятност да донесе дивеч, както и че има по-силни гени, които да предаде на децата, които жената ще роди.

Всъщност брадата тогава е символизирала и положението на мъжа сред останалите. Обикновено мъжете с гъста и голяма брада са били лидери в обществото, доминиращи и със своята сила, дължаща се на високото ниво на тестостерон.

През вековете брадата е неизменна част от облика на мъжа, независимо, че в няколко климатични пояса, биха изключили напълно нуждата и‘. Някои религиозни изисквания са в основата масово мъжете да си пускат брада. За японците брадата е символ на мъжественост и сила, за китайците на мъдрост. Индианците са загадка, при тях почти липсва каквото и да е окосмяване.

NEWS_MORE_BOXИмайки своето си очарование, брадата донякъде може да бъде и пречка при социалните контакти. Мъжете често имат навика да пипат своята брада, но както е известно по пръстите на ръката се намират много бактерии. Така от хигиенична гледна точка, брадата си е бреме. Това е и основната причина мъжът да търси начин за нейното премахване. Първите данни за инструменти, използвани за бръснене на мъжа са отпреди 4000 г. пр.н.е. Но и още тогава не всеки е имал възможност да премахне своята брада, това е било привилегия на най-заможните мъже. Това е бил и отличителният белег, който ги е разграничавал чисто социално от останалите.

И въпреки тези недостатъци на мъжката брада, както и това, че не се използва по предназначение, тя е останала като символ на мъжественост, зрялост, сексапил. Едва ли някога ще излезе от мода, просто модата няма нищо общо. И все пак, дали брадата действа като магнит за жените? Няма еднозначен отговор, но опитайте, може и да подейства.