Най-външният слой на кожата се нарича рогов слой и в него се намират мъртвите кожни клетки, които нормално редовно падат от кожата и се заместват с нови. Когато мъртвите кожни клетки не отпадат от кожата както трябва, тя може да стане суха и груба.


Каква е диагностиката при натрупването на мъртва кожа?

Най-добрият начин за справянето с натрупването на мъртва кожа е консултацията с дерматолог, който може да оцени състоянието и да предложи персонализиран план за лечение. Лекарят ще извърши преглед на кожата на пациента и най-вероятно ще може да постави диагнозата. Преди да препоръча лечение специалистът ще поиска списък с всички продукти, отпускани с рецепта и без рецепта, които пациентът използва върху своята кожа.Някои продукти, като ретиноидни кремове, могат да направят кожата по-чувствителна и склонна към лющене. Опитът за ексфолиране (отстраняване на мъртвите клетки от повърхността на кожата) след използване на тези продукти може да доведе до дразнене и обриви.


Какво е лечението при натрупана мъртва кожа?

Мъртвите кожни клетки могат да причинят на кожата да изглежда суха, но всеки тип кожа може да изпита натрупване на мъртви кожни клетки. Познаването на конкретния тип кожа може да помогне на човек да избере правилното лечение при натрупването на мъртви кожни клетки. Типът кожа на повечето хора попада в един или повече от следните типове:

  • Нормалната кожа е чиста и равномерна;
  • Сухата кожа може да изглежда матова и лющеща се;
  • Мазната кожа често изглежда лъскава;
  • Комбинираната кожа съдържа участъци както от суха, така и от мазна кожа;
  • Чувствителната кожа обикновено изглежда зачервена и раздразнена след излагане на продукти

Възможно е безопасно премахване на мъртвите клетки на кожата в домашни условия, но не бива да бъде забравяно избирането на метод за ексфолиране да става въз основа на типа кожа.


Механична ексфолиация


При механична ексфолиация се използва суха четка или просто кърпа за премахване на мъртвите клетки на кожата. Механичната ексфолиация може да бъде подходяща за хората с много мазна или дебела кожа. При механична ексфолиация, след като кожата бъде почистена, тя трябва внимателно да бъде разтрита с кърпа или четка с малки кръгови движения. След това трябва да бъде нанесен лосион или овлажнител.


Химична ексфолиация (пилинг)


При химическия пилинг се използват продукти за разтваряне на мъртвите кожни клетки от повърхността на кожата. Химикали като алфа и бета хидрокси киселини помагат за премахване на мъртвите клетки на кожата. При суха или чувствителна кожа, повечето механични ексфолианти най-вероятно ще бъдат твърде груби за пациента. Препоръчително е да бъде избран щадящ метод при химически пилинг, дерматолог ще може да препоръча такъв, който да работи за съответния тип кожа на пациента.


Алфа хидрокси киселините обикновено се предлагат под формата на кремове или лосиони и често съдържат гликолова, млечна или лимонена киселини. Алфа хидрокси киселините могат да ексфолират кожата и да помогнат за изравняване на тена на кожата и намаляване на тъмните петна. Известно е, че причиняват леко дразнене и чувствителност към слънцето, затова прилагането им трябва да започне бавно. Добре е да бъдат използвани алфа хидрокси киселините през ден, докато кожата свикне с тях. Полихидрокси киселините имат същите предимства без дразнене и са добър вариант за хората с чувствителна кожа.


Бета хидрокси киселините, като салициловата киселина, също премахват мъртвите кожни клетки и подобряват външния вид на кожата. Използват се и за лечение на акне. Тези продукти може да са по-малко дразнещи от алфа хидрокси киселините.

 

Когато се нанася химически ексфолиант, е добре да бъдат използвани меки кръгови движения за около 30 секунди и след това мястото трябва да бъде изплакнато с топла вода. Препоръчително е избягването на прекалено топла или студена вода, тъй като това може да раздразни кожата.


Съвети за ексфолиране


След ексфолирането е важно овлажняването, за да се предотврати изсушаването на кожата. Добре е да бъде потърсен мек овлажнител, който да може да бъде използван всеки път, след ексфолиране. Също така не бива да бъде забравяно нанесянето на слънцезащитен крем, ако човек излиза. След изчистване на мъртвите кожни клетки, новата кожа ще бъде по-чувствителна към слънчева светлина и може лесно да изгори.


При избирането на метод за ексфолиране, е необходимо избягването на всякакви продукти, които съдържат големи частици като соли, захар, мъниста или черупки на ядки. Тези продукти са предназначени за премахването на мъртвите кожни клетки, но такива големи частици могат да причинят микроскопични наранявания в кожата. Тези наранявания водят до сухота, дразнене и вероятно дори инфекция. Ако човек вече има кожна инфекция или акне, е препоръчително процедурите за ексфолиране да бъдат отложени.


Библиография:
Farage MA, Miller KW, Elsner P, Maibach HI. Characteristics of the Aging Skin
American Academy of Dermatology Association. Wrinkles and other signs of sun-damaged skin can be treated
Rodan K, Fields K, Majewski G, Falla T. Skincare Bootcamp: The Evolving Role of Skincare