По всичко личи, че епидемията с COVID-19 постепенно отстъпва, но всеки продължава да се приспособява към новите правила, които наложи вирусът. Въпросите за безопасността на продуктите, които ежедневно използваме и личната хигиена остават водещи и занапред.


Като че ли вече свикнахме с редовното дезинфекциране на мобилните телефони, очила, дрехи, обувки, но досега гримът оставаше някак встрани. А той е сред най-често използваните предмети през деня (очна линия, спирала и червило), които директно взаимодействат с очите, носа и устата.


Дали козметиката може да задържа и разпространява COVID-19 е въпрос с много неизвестни, тъй като към момента няма публикувани проучвания в тази посока. В същото време обаче червилата и балсамите за устни, например дават на бактериите и вирусите директен път към дихателните пътища. Наред с това, проучване от април 2020 г., публикувано в The New England Journal of Medicine, предполага, че вирусът може да живее на пластмасови повърхности до 72 часа. Така, че опасността COVID-19 да се задържи върху козметичните продукти е реален.Известен факт е, че повечето декоративни козметични продукти съдържат консерванти, които удължават срока им на годност и потискат растежа на вредни бактерии или плесени. Въпреки това консервантите може и да не са най-добрата защита срещу COVID-19. Ето защо е нужно да бъдем особено предпазливи към продуктите за устни, като ги почистваме старателно и съхраняваме внимателно.


Най-лесната защита според експертите е да сменяме по-често декоративната си козметика. Това важи за всички продукти, които имат директен контакт с очите или устата – червило, балсами, спирала, очна линия и др. В идеалния случай спиралата и очната линия трябва да се сменят на всеки три месеца, а сенките могат да се сменят на всеки шест месеца. Ако обаче носим козметиката със себе си, е по-добре да ги сменяме много по-често – през пет седмици, вместо на три месеца.


Експертите съветват още, че освен старателното миене на ръцете преди нанасянето на грим, е нужно продуктите да бъдат почиствани няколко пъти на ден, вътрешно и външно с антибактериален разтвор (кърпички, спрей или друг продукт). Ако пък имаме съмнения, че сме се заразили с вируса е задължително да изхвърлим всички продукти. Това е нужно, защото капчици от вируса може да са преминали от ръцете или лицето върху козметичните продукти. А това носи риск от повторно заразяване с вируса.