Ноември е месецът, когато пускането на мустак се асоциира не само с придобиването на по-специфично излъчване, но и с изказването на подкрепа към една хуманна и набираща популярност кауза – борбата срещу рака на простатата при мъжете. Мовембър, както се означава по този повод месецът, е време за повишаване информираността за това коварно мъжко заболяване и за оказване на съпричасност към болните.

 

Солидарността и съпричасността към проблемите на себеподобните е типчина черта на истинския мъж, но способността да се полагат качествени грижи за външния вид не е. Затова мъжете, които пускат мустак през ноември, е добре да се запознаят с основните препоръки за поддържането му. Защото мустак се пуска лесно, но се отглежда трудно.


 

Независимо от подбудите за пускане на мустак, препоръките на специалистите в бранша може да са полезни за всеки мъж, който иска в продължение на 30 дни да бъде не само съпричастен, но и да изглежда добре.

 

Плътността определя дължината
Това е първата препоръка на специалистите, спрямо която трябва да се изгражда конструкцията на мустака. Перфектният мустак има две разновидности. Той е гъст и къс или по-рядък, но по-дълъг.

 

Внимателно с тримера и бръснача
Мустакът трябва леко да изглежда поседнал блажено върху горната устна, а не да създава впечатлението, че плува под носа, заобиколен от ивици обръсната кожа. Общо взето това трябва да рече, че поддържането на дължината на мустака трабва да става само с фин гребен и тример или ножица. Той се сресва по посока на горната устна и дължината на космите се регулира с ножицата. Бръснач е желателно да се използва само по външните линии на мустака.
 
Внимание към формата на лицето
Формата и дължината на изрядния мустак са строго регламентирани от пропорциите на лицето. В много случаи чрез удължаване или скъсяване на мустаците може да се компенсират някои несъвърженства на лицето, например по-голям нос, много тънки устни, прекалено изпъкнали скули и др.

 

NEWS_MORE_BOX

 

По-обилно хидратиране
Космите на мустака, както и кожата под него се пресушават много бързо вследствие постоянни поток на вдишвания и издишвания въздух. За поддържане на вида му с времето това изисква употреба на овлажняващи козметични продукти, които да поддържат естественото съдържание на вода в космите и кожата.

 

Основната препоръка: манипулации на сухо
Един от основните фактори, които може да ви разочароват и да се принудите да обръснете грижовно отглеждания мустак е рязкото влошаване на външния му вид. Най-често това е следствие от неправилен подход към грижите за него. Според специалистите всяка манипулация за скъсяване на мустака трябва да се извършва на сухо, защото мокрите косми изглеждат по-дълги и може да създадат измамно усещане за нужда от подкъсяване.

 

Тези съвети доказват, че желанието на мъжа да се включи към каузата на Мовембър не бива да се блокира от опасението, че ще трябва да полага непосилни грижи за мустака си. Важното е, че целта не е да се превръща в актуален манекен. Основната цел е да се докаже колко важни са профилактиката и навременното лечение на рака на простатата, особено след 50-годишна възраст.

 

Като допълнителен стимул мъжът може да е спокоен, че доказва на тези, които се притесняват да участват, че благородната кауза може да помогне за изграждане и на по-благороден външен вид.