Морската вода е много полезна за кожата, тъй като съдържа соли, магнезий, калций и много други елементи. Тя може да почисти кожата, а в резултат да се облекчат симптомите на псориазис, лупус и още много други кожни състояния. Тя елиминира бактериите, намиращи се по епидермиса, като същевременно подпомага нормалното рН на кожата. Поради това се счита, че тя може да намали кожните инфекции и зачервяванията по нея.


Морската солена вода е естествен антисептик. Магнезият в нея има противовъзпалителни и антимикробни свойства, които ефективно заличават акнето. Магнезият също помага за хидратиране и подобряване на външния вид на кожата. Каква по-добра причина от това да се прекарва повече време на морето и да се плува в морската вода?


Солта в морската вода е естествен ексфолиант. Тя помага за премахване на мъртвата кожа и стимулира производството на нови кожни клетки. В комбинация с едър пясък, кожата е ексфолирана още от първия ден. Особено ефективна е при мазоли и твърда кожа на петите. Минералите също стимулират този процес, тъй като отварят порите. В резултат кожата става нежна, мека и с естествен блясък. Солената вода също помага за бързото зарастване на рани. Солта също има противовъзпалителни свойства, които елиминират бактериите по раните.


Морската вода е полезна и за мазната кожа, тъй като тя има изсушаващ ефект. Разбира се, морската вода може да изсуши кожата, ако престоят в нея е продължителен. Затова хората със суха кожа е добре да изплакват кожата си след плуване и да нанасят овлажнител. Кожата може да се предпази и ако се използва водоустойчив слънцезащитен крем.


Всички тези предимства може да се осигурят не само на морето, но и в собствената баня. Ако се смеси морска сол с пречистена вода, се получава естествен тонер за кожата. Шишенце морска сол и вода не може да заменят морската вода и летните емоции на плажа - морето повлиява изключително добре и емоционалното здраве