Тялото ни съдържа същите концентрации на сол, каквито има и в морската вода. Затова не е учудващо, че морската сол се ползва като природно средство за защита и възстановяване баланса на процесите в тялото.

 

Нарушаването на нормалния солеви баланс на тялото бързо дава видими отражения върху състоянието на косата, кожата и ноктите. Косата губи естествения си блясък, повишава се косопадът, кожата се пресушава и разранява много лесно, появява се пърхот, ноктите стават чупливи, цветът им потъмнява.


 

Подобни проблеми са най-сериозни в периода на сухо и студено време. Морската сол, в различните варианти, в които може да се ползва като козметично средство, помага за възстановяването на солевия баланс на тялото и за подобряване състоянието на косата, кожата и ноктите.

 

Влияние върху косата
Козметичните продукти с морска сол, или домашно приготвените маски, помагат за абсорбиране на излишния себум върху скалпа, който води до прекомерно омазняване на косата. Такива продукти се ползват успешно за регулиране на себумната секреция и поддържане на естествения блясък на косата.


Намаляването количеството на себума лишава гъбичките, причинители на пърхот, от основното средство, с което се хранят. По този начин трайно се намалява тяхната численост. В допълнение козметичните средства с морска сол подпомагат олющването на пърхотните люспи и подобряват кръвообращението в зоната на скалпа. Така освен видим ефект за намаляване на пърхота, те носят и дългосрочни ползи за преустановяване неговот образуване.

 

Ползи за кожата
Прилагани локално, козметичните продукти с морска сол подобряват бариерната функция на кожата. Тя по-трудно губи вода и поддържа нормалната си водно-липидна си структура.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Доказателство за това, че морската сол подобрява и поддържа хидратацията на кожата, е един много прост факт. Накисването на кожата в разтвор на морска вода не води до поява на характерните бръчки, появяващи се след киснене в чиста вода и показващи, че кожата е загубила голяма част от водния си запас.

 

Морската сол е позната като един от най-ефикасните природни ексфолианти. Помага за дълбоко почистване на порите, олющване на повърхностния слой от мъртви епидермални клетки и унищожаване на задържаните в него бактерии, които биха могли да провокират локални кожни възпаления.

 

Намалявайки себумната секреция в зоната на лицето, продуктите с морска сол подпомагат и лечението на акне.

 

Ползи за ноктите
Продуктите с морска сол омекотяват кутикулите на ноктите, стимулират растежа им и ги заздравяват. В комбинация със сода, морската сол помага за почистване на петна по ноктите и връщане на нормалната им прозрачна визия.