Лятото ще настъпи скоро, а заедно с него и желанието ни за шоколадов тен, припичане на слънце или подготовката за него чрез солариума. Наболяват и въпросите относно вредата от слънчевите лъчи за кожата, както и митовете, свързани с тях...
 

Мит: Солариумът е безопасен, когато не облъчва с UVB лъчи

Ясно е, че излагането на слънце е нездравословно и може да доведе до развитие на рак на кожата, както и до преждевременното й остаряване. Как обаче стои въпросът с ползването на солариум?
 
Производителите често обясняват, как солариумът филтрира т. нар. „изгарящи“ UVB лъчи, казва Джени Ким – асистент професор по медицина и дерматология от Медицинското училище към университета в Калифорния. 
 
Въпреки това обаче, посещението на солариума води до излагане на UVA лъчи, които проникват дълбоко в кожата и също могат да доведат до преждевременно остаряване и рак на кожата
 

Мит: По-голям слънцезащитен фактор - по-голяма защита

Ултравиолетовите лъчи биват три вида: UVA, UVB и UVC. UVA лъчите проникват надълбоко в кожата, променят пигментацията й, а тенът става шоколадов. UVB лъчите причиняват първичния загар по кожата. UVC лъчите се абсорбират от атмосферата и не достигат до нас.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Тези лъчи също така увреждат и ДНК на кожата, водят до пигментни промени и до т. нар. фотостареене на кожата, както и до туморни образувания.
 
Слънцезащитният фактор на продукта би трябвало да се отнася към степента на защита срещу UVB лъчите и слънчевите изгаряния
 
Трябва да се търси продукт със слънцезащитен фактор минимум 15, както и следните съставки: мексорил, оксибензон и авобензон – за защита от UVA лъчите или титаниев диоксид.