Появата на бели косми се свързва с процесите на остаряване. Прошарената коса обаче е често срещан проблем сред различните възрастови групи. 
 
Намаляването на клетките, формиращи пигмент във фазата на растеж на космите, което води до загуба на цвета на косата, е основен проблем при побеляването. Разпространени са различни теории относно причините за този процес, някои от тях обаче са митове, които нямат общо с истината...
 

Мит: Стресът е основната причина за побеляване на косата

Това твърдение е само наполовина вярно. Стресът е в основата на повечето състояния, засягащи здравето, за които не може да се определи конкретен причинител. Прошарената коса се наблюдава и сред 15 – 17-годишните. 
 
Макар конкретната причина за това да не е известна, специалистите смятат, че повишения психически стрес, както и този в околната среда, може да има роля във влошаване на процеса. 
 
Освен високите нива на стрес, причина за побеляването на косата могат да бъдат и гените. В много случаи белите коси се дължат на генетично предразположение, а стресът помага за ускоряване на процеса. 
NEWS_MORE_BOX
 
Мит: Многократното боядисване на косата води до побеляване
 
Това няма общо с действителността. Ако обмисляме да се боядисаме, за да покрием някои посивели кичури, не бива да се притесняваме, че това ще ускори побеляването на косата
 
Не бива да забравяме, че е необходимо да ползваме и качествени шампоан и балсам. Като цяло, грижата за косата не бива да се пренебрегва, за да се защити тя от изсушаване и увреждане, без значение дали тя посивява или не.