Портокаловата кожа е проблем, който засяга около 90% от всички жени по света. Все по-млади момичета забелязват първите белези на целулит и опитват различни методи за да забавят процеса. Истината е, че жените са готови да похарчат хиляди и да се подложат на изтощителни тренировки и диети в стремежа да изгладят отново кожата около дупето и бедрата, но уви с годините се убеждават, че много от най-популярните методи за третиране на проблема, просто не работят.


Според Американското дружество на пластичните хирурзи през 2016 г. са извършени близо 31 000 процедури свързани с третирането на целулита. Кремове, масла, тренировъчни и хранителни програми, козметични процедури – бизнесът с „портокаловата“ кожа разцъвтява, само проблемът остава. Защо?


Класическият вид на целулита се причинява от промени в мастните клетки, които живеят между колагеновите влакна - решетъчната мрежа на кожата. Разкъсването на мастните клетки и провисването между колагеновите опори причинява този отличителен ефект на изтъняване.Една от възприетите теории за появата на целулита е генетиката, но освен нея остава въпросът защо едни жени имат повече, а други по-малко портокалова кожа. Според диетолозите съществува връзка между целулита и консумирането на преработени храни. Редица проучвания сочат, че в държавите, в които по-често се хапват пълноценни храни като плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и постно месо, жените имат по-малко целулит.


Друг популярен виновник за появата на портокаловата кожа са хормоните, защото целулитът се увеличава с намаляването на нивата на естроген в организма. Сред предпоставките за появата му са още заседналия начин на живот, твърде стегнатото бельо и какво ли още не. 


И ако искаме да спечелим ако не цялата война, то поне битката с целулита, е добре да знаем кои от популярните методи за справяне с проблема, със сигурност не работят.


Кремове

Десетки кремове без рецепта се рекламират като анти-целулитни процедури. Със съставки като ретиноли, кофеин и ботаници те действат за подобряване на локалната микроциркулация на кожата. Въпреки че някои могат временно да стегнат или озарят кожата, е добре да бъдем скептични. Защото погледнат отблизо целулита има три проблемни: мазнините, плътният колаген и кръвообращението. Няма актуален продукт, който успешно да работи и в трите зони, категорични са дерматолозите.

 

Четки

Целулитът е свързан с циркулацията, но четката за кожата увеличава циркулацията само на повърхността, а не по начин, който ще поправи щетите, които водят до целулит. Масажите, обтривките и подобни терапевтични средства също не са ефективни съвети, въпреки че със сигурност помагат да се чувстваме по-добре в тялото си.

 

Целулитни облекла

От години на пазара се предлагат специално разработени облекла, наричани „масажни облекла“ или „компресионни дрехи“. Те се рекламират като начини за контрол и редукция на целулита. Колко дълго траят тези ефекти обаче, зависи от индивидуалната употреба на дрехите.

 

Вакуумно-ролков масаж

Специалните вакуумно-ролков масажори увеличават циркулацията в проблемната зона. Ефект има, но и той е временен, допълват експертите.

 

Липосукция

Може да изглежда, че една липосукция в проблемните зони ще отстрани проблема, но това не е така с целулита. Липосукцията е предназначена за извайване на тялото или контуриране, но за съжаление, един от неприятните й ефекти е увеличеното „къдрене“ на кожата. Това е така защото мазнините, които причиняват целулит са разположени близо до повърхността на кожата.

 

Криолиполиза

Криолиполизата е иновативна, неинвазивна процедура за намаляване на мазнините в определени области на тялото чрез замразяване и впоследствие разрушаване на мастни клетки.  Резултатите обаче са спорни и Американската академия по дерматология твърди, че макар да е ефективна за премахване на малки джобове от нежелана мазнина, методът не може да ни отърве трайно от целулита.

 

Отслабване

Отслабването е полезно за целия организъм, но всъщност може да направи целулита да изглежда още по-зле. Ако загубата на тегло е значително, то кожата може да „увисне“ и разхлаби, което прави целулита да изглежда по-тежък, отколкото е.

 

Промени в начина на живот

Промяната в храненето и двигателния режим винаги е добра идея. Но тези промени сами по себе си не могат да излекуват целулита напълно. Но със сигурност ще ни направят по-привлекателни.


Добрата новина е, че науката продължава да търси трайно решение на портокаловата кожа. Някои подходи, като акустична вълнова терапия и лазерно лечение също са показали добри резултати. Предизвикателството пред изследователите е да разграничат методите, които осигуряват временно подобрение, и тези, които могат да променят целулита на структурно ниво.