Сред методите и продуктите, с които може да се облекчи сухотата на скалпа са:


Масло от чаено дърво

Няколко капки масло от чаено дърво, добавени към шампоана, може да намалят сухотата по скалпа, които са причинени много често от гъбична инфекция. Маслото е мощен противовъзпалителен агент, който изчиства порите на скалпа от замърсявания.


 

Кокосово, арганово или рициново масло

Нанасянето на затоплено масло върху скалпа прави чудеса. Използването на маслата в твърдо състояние влияе добре на кожата и косата, а употребата им в затоплен вариант е безценна. Те притежават овлажняващ ефект и спомагат за задържането на влага в скалпа. Освен че предпазват от сухота, облекчават и подхранват фоликулите.

 

Сок от алое вера

Нанасянето на сок от алое вера два пъти седмично хидратира скалпа. Алое вера притежава успокояващ ефект, като намалява сърбежа по главата. Подхранва фоликулите с аминокиселини, витамини и мастни киселини. Притежава също противовъзпалителни  и антимикробни свойства.

 

Сода бикарбонат

Освен антисептично и антибактериално свойство, содата за хляб има много полезни ефекти върху главата. Тя възстановява успешно баланса на pH на скалпа и ексфолира в корените, благодарение на което се елиминират бактериите, причиняващи сухота. Нанасянето на сода за хляб върху скалпа може да се прилага ежеседмично. 

 

Витамин Е

Витамин Е поддържа скалпа хидратиран и го предпазва от увреждане, причинено от свободните радикали. Той подобрява също кръвообращението и стимулира растежа на косата. За целта се извлича течността от капсулите на витамина и с нея се масажира скалпа в продължение на 10 минути. Оставя се така за един час и след това се измива.

 

Сухият скалп може да се причини от неактивни маслени жлези в скалпа, които не могат да произведат необходимото количество естествени масла. Най-честите причини са гъбична инфекция, използване на химически шампоани, нездравословни навици за красота, екстремни климатични условия и липса на хранителни вещества.

 

За да се избегне сухотата на скалпа е важен приемът на много вода всеки ден. Така че освен нанасянето на продукти върху него, трябва да се хидратира тялото и отвътре. Важна е и консумацията на много плодове и зеленчуци, както и на яйца, морски дарове, пилешко месо и млечни продукти. Те доставят на кожата на скалпа минерали като цинк, желязо и витамини.