Преосмислянето на начина, по който се грижим за кожата си според менструацията и целия менструален цикъл е от съществено значение за поддържане на здрава и красива кожа.

 

Болки в гърдите, главоболие, промяна в настроението, поява на несъвършенства - въпреки че много физически прояви са характерни за предменструалния синдром, ние невинаги правим връзката между проявите на кожата и менструалния цикъл.


 

Начинът, по който хормоните се променят в рамките на менструалния цикъл влияе върху здравето и красотата на кожата и не е нехарактерно тя да стане по-суха или да се появят пъпки с наближаването на менструацията.

 

Как да се грижим за кожата си според ритъма на месечния цикъл?

Един менструален цикъл продължава средно 28 дни или един месец.

 

Период, през който нивата на женските полови хормони - естроген и прогестерон се променят от седмица на седмица.

 

Състоянието на кожата се синхронизира с тези хормонални промени.

 

За да разберем как най-добре да се грижим за кожата си през целия месец, трябва да разгледаме всичките фази, през които тялото и кожата преминават по време на менструалния цикъл.

 

Ключът е в грижата за кожата, адаптирана към всеки момент от менструалния цикъл.

 

Седмица преди овулация или фоликуларна фаза

Няколко дни след края на менструацията се засилва производството на естроген, което подобрява кръвообращението и възприемчивостта на кожата към грижата, която се полага за нея.

 

Като цяло това е времето от месеца, когато кожата е в най-добрия си вид и визията ѝ е сияйна.

 

Веднага след менструацията кожата е все още реактивна, затова се препоръчва да се избягват прекалено агресивните процедури за лице, като абразивните ексфолианти и отлепващите се маски.

 

От друга страна, е препоръчително да се извърши нежно ензимно ексфолиране, с което се предотвратява появата на черни точки.

 

Препоръчително е да не се епилира лицето през този период от месеца.

 

Важно е кожата да се поддържа хидратирана с овлажнител, подходящ за нуждите и типа кожа.

 

Овулация

През тези няколко дни нивото на естроген остава високо и осигурява добро производство на колаген, поради което кожата е доста стегната и еластична, но може да стане леко суха.

 

В същото време нивото на тестостерон се повишава, което спомага за появата на несъвършенства - черни точки и пъпки, особено при кожа, склонна към акне.

 

Препоръчително е да се избягват комедогенните продукти, които могат да запушат порите на кожата и се препоръчва повишена хидратация.

 

Седмица преди менструацията или лутеална фаза

Това е моментът, когато нивата на естроген спадат рязко, което кара мастните жлези да произвеждат повече себум.

 

Кожата се омазнява, порите се запушват, могат да се появят черни точки и пъпки.

 

Препоръчително е да се използват почистващи продукти за лице, за да се намали излишния себум и да се отпушат порите, преди натрупаните там замърсявания да се превърнат в черни точки и пъпки.

 

При склонност към хормонално акне по време на менструацията, грижата против несъвършенства не се ограничава до почистване на кожата, препоръчително е да се нанася и специфичен серум.

 

Препоръчват се по-скоро матиращи серуми, които противодействат на ефекта от излишния себум и отново е важно да се поддържа кожата добре хидратирана.

 

Менструация

Нивата на хормоните са най-ниски по време на менструация.

 

Кръвообращението се забавя, кожата става чувствителна и крехка, суха, дехидратирана и матова.

 

Увеличава се склонността към възпаления.

 

Пъпките и черните точки може да продължат да се появяват.

 

Препоръчва се грижа за кожата чрез овлажняващи, но и успокояващи процедури.

 

Важно е да не се използва агресивна козметика, както и да се избягва нанасянето на продуктите с по-груби движения, за да не се увеличи дразненето на кожата.

 

Референции:

https://www.aufeminin.com/soins-visage/la-cosmetique-menstruelle-ou-comment-adapter-sa-routine-beaute-a-son-cycle-s4044908.html#registration_ok