Семантиката на думата произлиза от „melos“, което преведено от гръцки език означава черен. Мелазмата е състояние, при което меланоцитите (пигментните клетки) започват да произвеждат меланин в стойности, много по-високи от нормалното. Освен това, пигментът се струпва в определени участъци на кожата. Това води до нейната дисколоризация. Типичното за появилите се петна е, че тяхното разположение е симетрично. Най-често засегнатите места са челото, носа, бузите, брадата и дори шията на пациента. Мелазмата по челото и носа се нарича центрофациална. Мандибуларната  мелазма пък, засяга долната челюст.

Кои са най-често срещаните причини за появата на мелазма?

 

  • Честата употреба на козметични продукти;
  • Излагане на UV лъчение, включително солариум;
  • Хормонални проблеми;
  • Проблеми с щитовидната жлеза;
  • Фамилна обремененост.


Известни са случаи на поява на мелазма по време на бременност, дори я наричат „маска на бременната“. При бременност, появата и е вследствие на хормонален дисбаланс. В повечето случаи, след края на бременността, миазмата изчезва. Има обаче случаи на трайна хиперпигментация, дори след раждане.


NEWS_MORE_BOXЕсенният сезон е най-подходящ за лечение на мелазма, защото тогава количеството слънчеви лъчи е ниско, те не са толкова опасни за кожата. През есента всички недостатъци на кожата са видими, за разлика от лятото, когато слънцето гали кожата ни и те не личат толкова. Когато факторът светлина уврежда нашите клетки, те си създават защитен механизъм срещу нея.Точно такъв механизъм е бронзовият тен. Самият той е натрупване на пигмента меланин. Освен това, става и уплътняване на кожата, за да се предпази от проникването на ултравиолетовите лъчи по-надълбоко. Тази „нова“ кожа  пречи на нормалните клетъчни процеси. Така, кожата не се обновява и е видимо груба и нееластична.

Някои препарати успешно премахват кафявите петна по кожата, тоест лекуват мелазмата. Такъв е третиноинът. Той е витамин А и създава успешно регенерация на нови клетки. Тя, от своя страна, води до по-бързото избледняване на кафявите петна.

Други Melasma терапии включват 2% хидрохинон кремове. Продукти с концентрации на хидрохинон над 2% обикновено изискват рецепта. Клиничните проучвания показват, че кремове, съдържащи 2% от него,могат да бъдат много ефективни при избелване на кожата и по-малко дразнещи от по-високи концентрации на хидрохинон.

Хидроквинонът е препарат, който намалява пигментацията на кожата. Той навлиза в тъканта и разгражда пигмента меланин. С него трябва да се внимава, защото е невротоксичен канцероген. Може да предизвика заболяването ochronosis (това са черно-сини петна по кожата).