Прекаленото измиване на ръцете, както и използването на препарати, съдържащи химикали, могат да доведат до груби длани, тъй като се губят естествените овлажняващи масла на кожата. Химикалите също отнемат от влагата на кожата, като увреждат външния слой, оставяйки кожата уязвима към всякакви проблеми. Сухите и груби ръце може да са в резултат и от фактори като лошо метеорологично време, но дори и от кожни нарушения като псориазис или екзема, които могат да причинят изсъхване на кожата на ръцете. За да станат меки и гладки ръцете, трябва да се полагат грижи за тях. С някои бързи и лесни процедури, може да се възвърне естествената мекота на дланите.

 

Ако ръцете са груби, зачервени и сухи, то тяхното състояние най-бързо може да се подобри чрез използването на зехтин или кокосово масло. Омекотяващите свойства на кокосовото масло подпомага хидратацията на кожата и повишава нивата на липидите на повърхността ѝ. Ежедневното им нанасяне върху ръцете само за няколко дни, може да направи чудеса. Много ефективна смес е комбинацията от глицерин, розова вода и лимон, която може да се нанася върху дланите, когато са в много сухо състояние.


 

Може да се използва също вазелин, който има мощни хидратиращи свойства. Редовното му използване прави ръцете изключително меки и гладки, защото действа като щит срещу външните фактори. Освен че предотвратява сухотата, той лекува напуканата кожа.


По 3 или 4 пъти в седмицата върху кожата на ръцете може да се нанасят яйчни жълтъци. Те са богати на съединението лецитин, което има омекотяващи свойства.

 

Натрупването на мъртва суха кожа върху ръцете също е причина, поради която ръцете могат да станат сухи. Захарният скраб може да се нанася върху тях по 1-2 пъти седмично. Той ексфолира добре кожата, като премахва излишните мъртви кожни клетки и оставя кожата изключително мека. Вместо захар може да се използва и мед, който притежава омекотяващи свойства. Той прави ръцете гладки и меки, като в допълнение хидратира и успокоява кожата.