Наднорменото тегло е един от най-големите проблеми на съвременното общество, който заплашва да придобие мащабите на епидемия. 


За да се избавим от излишните килограми и да се сдобием със желаната фигура, правим какво ли не - тичаме, прекарваме часове във фитнес залата и се подлагаме на изтощителни диети, които не рядко застрашават здравето ни.


Като виновници за затлъстяването най-често са сочени полуготовите храни с високо съдържание на мазнини, въглехидрати и сол, обездвижването и стреса, съпътстващи съвременния начин на живот.


Според направените в последните години изследвания, причината може да не е само в хранителния режим и липсата на движение. Понякога излишните килограми се дължат на медикаментите, които приемаме. Някои лекарства, не само не ни позволяват да отслабнем, но провокират натрупването на излишна мастна тъкан.Учените са установили, кои от най-разпространените медикаменти влияят върху теглото ни:
 

  • Медикаменти, прилагани при смущения на обмяната на веществата, при силна отпадналост на организма, анеммии и за диабет (инсулин, бутамид)
  • Лекарства за проблеми с храносмилането, срещу язва и повръщане
  • Медикаменти, изписвани при нарушения на функциите на щитовидната жлеза.Провокиращи повишаването на килограми са медикаментозните трапии при сърдечно-съдови заболявания, каквито са хипертония, исхемична болест на сърцето и т. н.
  • Орални противозачатъчни препарати, хормонозаместителни медикаменти, назначавани при менопауза, лекарства прилагани при безплодие или нарушения в цикъла
  • Успокояващите и транкилизиращи медикаменти, антидепресантите, лекарствата за епилепсия, също влияят върху обмяната на веществата и провокират затлъстяването.
  • Лекарства за възпалителни заболявания и глюкокортикостероиди, могат значително да повишат нивото на глюкозата и като следствие, да доведат до затлъстяване
  • Обезболяващите, противовъзпалителните и антибактериалните препарати също влияят върху метаболизма и съответно върху покачването на теглото.


Лекарите обясняват, че голяма част от лекарствата имат страничен ефект свързан с нарушена обмяна на веществата. При лечение с тези препарати, специалистите препоръчват допълнителни физически натоварвания, спазване на подходящ хранителен и двигателен режим, консумация на по-ниско калорични храни.


Ако и активната физическа дейност не даде желания резултат,може да попитате лекуващия лекар за аналог на препарата, който няма такъв страничен ефект.