Дори и при телесно тегло в нормата мазнините по корема показват повишен риск за сърдечносъдово заболяване, смятат от Американската кардиологична асоциация.


В проучването си учените отделят специално внимание на абдоминалното и коремно затлъстяване. При такова се наблюдава натрупване на мазнини в коремната област. То най-лесно може да се установи чрез измерване обиколката на талията.

 


Изследователите отбелязват, че „мазният корем“ може да не е съчетан със затлъстяване на тялото. При хората с нормално тегло голямата обиколна на талията се оказва важен индикатор за риск от сърдечносъдово заболяване, метаболитен синдром и риск от преждевременна загуба на живота.

 

Иначе, за затлъстяване се говори при индекс на телесната маса над 30, който се равнява на отношение между теглото в килограми и височината в метри на квадрат. При всички случаи при ИТМ над 30 теглото е много над нормата. Докато при коремното затлъстяване е достъчно обиколката на талията при жените да е над 88 см, а при мъжете над 102 см. 


От години лекарите, освен ИТМ, при оценка на здравето започнаха да взимат предвид и стойностите на талията. Особено опасни за здравето се оказват вътрешно натрупаните мазнини в областта на корема – висцералните мазнини, което се потвърждава от изследването. Според научния екип при хората с високо коремно затлъстяване рискът от сърдечносъдово заболяване може да е по-голям, отколкото при хора с висок ИТМ, но с малко количество мазнини около вътрешните коремни органи. 


Изследователите отбелязват още един вид висцерално натрупване на мазнини като особено опасно за сърцето – епикардиалното. При него мазнините са разположени между миокарда и външната обвивка на сърцето. Това омазняване може да се види само при допълнително изследване и е свързано с влошена прогноза при сърдечносъдово заболяване. Епикардиални мазнини се откриват обичайно при хора с голяма обиколка на талията. 


Какво помага ефективно в борбата с корема? Физическата активност. Изследователите отчитат, че висцералните мазнини се губят след 12-52 седмици на тренировки пет пъти в седмицата. От полза може да бъде дори обикновеното ходене за лек спад в стойностите на обиколката. Спазването на препоръчваната от СЗО физическа активност седмично от 2,5 – 5 часа също може да е достатъчна в борбата срещу затлъстяването. 

 

Източници: 

Obesity and Cardiovascular Disease: A Scientific Statement From the American Heart Association | Circulation (ahajournals.org)