Косата ви се омазнява в рамките на ден или два от последното измиване с шампоан? Изгубила е своя обем и изглежда вяла? Косата често може да изглежда тежка, когато се омазни. Ако тя се омазнява прекалено бързо, дори и без да я третираме с мазни продукти, като арганово или кокосово масло, например, трябва да потърсим ефективно решение на проблема. Честото миене не е решение, тъй като може да има обратен ефект. За сметка на това, употребата на природни продукти в тази борба, се оказва по-полезен вариант.

Защо косата се омазнява?

Мазната коса е резултат от прекаленото производство на мазнина от жлезите на скапла, поради няколко причини – наследственост, много тънка коса, хормонален дисбаланс, породен от менструация или като страничен ефект при хора, които използват андрогенни хормони.
 
При други, омазняването е резултат от недобре изплакнат шампоан, след къпане. Но, както споменахме по-горе, съществуват естествени начини, които да ни помогнат да се справим с този неприятен проблем. Ето и някои от тях:
 

Лимонов сок

Сокът на лимона не само съдържа жизненоважни витамини и минерали, които укрепват косата, но може и да помогне за редуциране на прекомерното омазняване. Той ни помага и да се отървем от останалия шампоан по косата, ако не сме я изплакнали добре. 
 
Сокът на един средно голям лимон се разрежда с чаша вода. Разбърква се добре и се нанася върху скалпа. Оставя се да престои няколко минути и след това се изплаква с топла вода и мек шампоан.
NEWS_MORE_BOX
 

Чай


Чаят има стягащо свойство благодарение на таниновата киселина. Изплакването на косата с чай помага срещу натрупването на мазни наслагвания върху кожата на главата, стягайки порите
 
Торбичка чай се потопява в малко топла вода и се запарва за кратко. С получената чаена вода се облива скалпа, оставя се за няколко минути и след това се изплаква, отново с по-нежен шампоан. 
 

Сода за хляб

Когато се използва в силно разредена форма, содата за хляб може да помогне за ограничаване на омазняването на косата
 
Около две до три супени лъжици сода, се смесват с един литър вода. Содената вода се нанася върху косата и се оставя да подейства около 20 минути, след което се изплаква.