Маслото от гроздови семки е отлично локално средство за лечение на различни състояния, свързани със здравето на кожата. То се предлага в различни форми - като екстракти, капсули и в течно състояние. Това масло се добива от пресоване на гроздови семки. То е страничен продукт от процеса на производство на вино. Известно е със своите противовъзпалителни, антибактериални и  антиоксидантни свойства.

 

Тези свойства, заедно с богатото му съдържание на мастни киселини, каквито са Омега-3, витамин Е и други ценни съставки го правят отлично средство за локално приложение с цел лечение на различни състояния, засягащи здравето на кожата.


 

То притежава доказани антибактериални свойства, което го прави отлично за използване срещу акне. Смята се, че поразява бактериите, които могат да проникнат дълбоко в порите и да доведат до появата на комедони. Маслото от гроздови семки допринася за изчистване на кожата. Освен това, то подобрява еластичността и мекотата на кожата. Неговите свойства му позволяват да проникне в дълбочина, с което допринася за ефективно хидратиране и ревитализиране на тъканите. Маслото от гроздови семки потенцира действието на витамин Е и витамин С, с което осигурява поддържане на здравето на кожата. Това масло съдържа мощна антиоксидантна съставка, наречена проантоцианидин. Този антиоксидант допринася за озаряване и изравняване на тена.  Установено е, че пероралният прием на екстракт от масло от гроздови семки допранася за справяне с хиперпигментациите по кожата.

 

Мощните антиоксиданти в това масло помагат за защита на кожата от абсорбиране на ултравиолетовите лъчи, с което я предпазва от дълбоко увреждане. Подходящо е нанасянето на чисто масло от гроздови семки локално върху кожата или като серум вечер преди лягане. Смесването на капка масло от гроздови семки в хидратиращите кремове за лице и тяло, които се използват в ежедневната грижа, помага за задържане на влагата в дълбочина на кожата.

 

Маслото може леко да се загрее преди нанасяне чрез енергично разтриване между дланите. След това, така загрятото масло може да се нанесе обилно върху кожата като хидратираща маска. Смесването на масло от гроздови семки с етерични масла, като тамян или лавандула, допринася за значително омекотяване и подхранване на кожата. Като маска е препоръчително да се смесят няколко капки масло от хвойна, тамян и лавандула с 30 мл масло от гроздови семки. Сместа се нанася по кожата и се оставя да подейства за 10 минути, с което се осигурява релаксираща грижа за кожата.

 

Референции:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2992143/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15597304/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3263051/#__ffn_sectitle