Маслото от жожоба е много близко по състав до естествения себум на кожата. То овлажнява кожата и създава ефективна бариера срещу външни фактори. Маслото дори може да се зарее за по-дълбоко хидратиране и така да се остави върху кожата през нощта. Чистото масло от жожоба се абсорбира напълно от кожата, като тя става мека и гладка. 


Всяко измиване на лицето и ръцете отстранява защитния слой себум, като кожата става суха и напукана. Затова от маслото от жожоба хидратира кожата и предотвратява кожни заболявания като дерматит, който се получава от дразнители, възникнали от суха кожа. Когато се нанася върху косата, маслото от жожоба я хидратира и подхранва в дълбочина, като я оставя мека и гладка.


От друга страна, мазната кожа е резултат от свръхактивни мастни жлези, които водят до кожни проблеми като себореен дерматит, акне на кожата и пърхот на косата. По този начин се изчистват запушените пори и се намаляват бактериите, които причиняват кожни заболявания и люспи по скалпа. Това се дължи на противовъзпалителните и антибактериалните свойства на маслото, които успокояват раздразнената кожа и скалп. Витамин А и Е, които се съдържат в маслото, също играят важна роля, тъй като благодарение на тях се намалява омазняването на кожата и косата чрез регулиране на излишния себум на кожата и скалпа. В допълнение, маслото облекчава сърбежа по косата, причинен от инфекции.

 

Маслото от жожоба може да се нанася върху косата и за да я предпазва от слънцето. Благодарение на витамините и антиоксидантите в него, косата се предпазва от вредните лъчи на слънцето, които сушат косата и предизвикват нейното дехидратиране и накъсване.


То може да се използва и за превенция от слънчево изгаряне на кожата. Възпалението, което се получава от утравиолетовите лъчи, може бъде облекчено чрез нанасяне на масло от жожоба върху засегнатата област. Витамините в маслото помагат за бързото възстановяване на кожата от уврежданията, като се регенерират нови кожни клетки.