Маслото от шипка е богато на подхранващи витамини и есенциални мастни киселини. Съдържа феноли, които имат противовирусни, антибактериални и противогъбични свойства. Хидратацията е важна за добиване на сияен и мек вид на кожата. Липсата на овлажняване води до състаряване на кожата.

 

Маслото от шипка съдържа мастни киселини, сред които линоленова и линолова киселина, които подхранват клетъчните стени и осигуряват превенция срещу дехидратацията. То лесно попива в кожата, което осигурява пълноценно действие на антиоксидантите в него и е подходящо при сухота и дразнене. По този начин се предотвратяват процесите на стареене в кожата и тя придобива по-изящен вид. Естественото ексфолиране с шипково масло позволява справяне с уморения вид на кожата, който я лишава от нейната сияйност.


 

Маслото от шипка съдържа витамин А - ретинол, който благоприятства възстановяването на клетките и елиминирането на мъртвите клетки. Колагенът е ключов елемент в състава на кожата и допринася за нейния тонус и еластичност. С напредване на възрастта количеството на колагена намалява. Високото съдържание на витамин А в шипковото масло допринася за достатъчно производство на колаген. Освен това, то потиска синтезата на ММР-1 ензима, който, в нормални условия, води до разграждане на колагена в тялото.

 

Маслото от шипка съдържа множество полифеноли и антоцианин, които допринасят за понижаване на възпалението. Освен това, то има високо съдържание на витамин Е - естествен антиоксидант с противовъзпалително действие. Ето защо шипковото масло е подходящо за успокояване на дразненето при розацея, псориазис, екзема и дерматит. Натрупването на вредното действие на слънчевите лъчи с напредване на годините води до преждевременно стареене на кожата. Излагането на UV лъчи влияе на способността на организма да синтезира колаген.

 

Маслото от шипка съдържа мощните антиоксиданти витамин А и Е, които осигуряват превенция на увреждането на кожата под действието на слънчевите лъчи. Хиперпигментациите по кожата са резултат от прекомерно производство на меланин, което води до образуване на тъмни петна по кожата. Това може да се дължи на фактори като излагане на слънчева светлина, хормонални промени или прием на контрацептиви. Високото съдържание на витамин А в шипковото масло осигурява справяне с появата на тъмни петна и други признаци на стареене при редовна употреба.

 

Освен това, то съдържа ликопен и бета каротен, които притежават изсветляващи кожата свойства. Мастните киселини и антиоксидантите са важни за поддържане интегритета на тъканите и възстановяването на клетките. Те осигрувят защита на клетъчните мембрани, което допринася за превенция на инфекции и проникване на патогени през кожната бариера.

 

Референции:

https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/rosehip-oil-for-face#immune-boosting