Маслото от ший или шеа съдържа високи концентрации на мастни киселини и витамини, които го правят идеален козметичен продукт за кожата. То може да се използва за цялото тяло, включително ръцете и лицето.

 

Маслото притежава противовъзпалителни свойства, като намалява зачервяването и подуването по кожата, като същевременно я успокоява. Паралелно с това свежда до минимум податливостта на кожата към въздействието на различни външни фактори. Маслото има антибактериалните и противогъбични свойства и съответно се бори ефективно с кожните инфекции.


 

Мастните киселини в маслото от ший като линолова, олеинова, стеаринова и палмитинова киселина създават гладка и мека бариера на кожата и по този начин предотвратяват дехидратирането ѝ. Те се абсорбират бързо, но хидратиращият ефект продължава няколко часа. 

 

Мастните киселини също не позволяват по-голямото производство на себум, причиняващ най-често запушване на порите, черни точки и акне. Маслото не позволява и изсушаване, а резултатът е възстановяване на естествения баланс на кожната бариера.


Маслото от ший съдържа значителни количества витамин А и Е, а те са антиоксиданти, които имат отношение към забавяне процеса на стареене на кожата. Те защитават клетките от свободни радикали. Маслото също стимулира производството на колаген и регенерация на клетките. В резултат кожата е по-гладка, без фини линии и бръчки. За видим и дълготраен ефект обаче маслото трябва да се използва редовно.

 

Как може да се използва маслото от ший?

 

Първият вариант е като крем, който може да се добави към ежедневната грижа за лице и тяло. Може да се нанася както сутрин за хидратация, така и вечер за подхранване. Маслото от ший намира приложение и като балсам за устни, тъй като премахва сухите люспи и поддържа устните меки и хидратирани.

 

Маслото може да се използва и под формата на маска за лице веднъж-два пъти в седмицата, а дори и повече. То е подходящо за всеки тип кожа. Може да се нанася и върху зоните от кожата, по които има образувани стрии или белези от рани.