Маслото от макадамия е един чудесен продукт за коса, тъй като нанасянето му върху нея не води до утежняване. Вместо това то прониква в космените фоликули и ги подхранва, заздравява и подсилва.


Маслото успокоява и изглажда косата благодарение на палмитоленовата киселина в него. Този тип мастни киселини стимулират производството на себум. Поради това се счита, че то омекотява и хидратира косата и ѝ придава красив вид. То обаче не е подходящо за мазна коса.

 


Скваленът, естествен антиоксидант в маслото, предотвратява загубата на влага в косъма и го поддържа добре хидратиран. Антиоксидантите в маслото от макадамия помагат на косата и да се възстанови от външни фактори като замърсяване на въздуха. Хранителните вещества в маслото възстановяват косата от щетите, причинени от употребата на преса, маша и сешоар. То притежава и противовъзпалителни свойства, благодарение на които се намалява пърхотът.


Маслото съдържа още калий, калций, фосфор, рибофлавин, желязо, витамин А и Е. Калият например е хранително вещество, което помага за изграждането на протеини, а недостигът на минерала води до косопад. Освен чрез локално нанасяне на маслото от макадамия, могат да се консумират макадамиеви ядки, тъй като това допълнително ще подпомогне за подсилване на косата. 


Успокояващите свойства на маслото от макадамия помагат за заглаждане на косата, като ѝ придават блестящ вид. То може да се нанася дори ежедневно, за да поддържа блясъка в косата


Маслото от макадамия е особено подходящо за къдрава коса. Тъй като този тип коса е много уязвима, по-суха и често повредена, може да е по-трудна за оформяне. Нанасянето на маслото помага за възстановяване на влагата в косъма и в резултат къдравата коса по-лесно се разплита.

 

Благодарение на свойствата, които притежава, маслото от макадамия се съдържа в много продукти за коса, включително в шампоаните и балсамите. Използването на балсам от макадамия например подхранва косата и я подсилва. То обаче може да се използва като маска за коса. В такъв случай то се втрива директно в корените, като трябва да престои върху тях за няколко минути и след което да се изплакне с хладка вода.