Маслото от конопено семе се добива чрез студено пресоване на семена от растението коноп и най-често е нерафинирано. Представлява бистра зелена течност с вкус на ядки.

 

То се различава от канабидиола (CBD): екстракт, който се произвежда от цветовете и листата на конопа.


 

Маслото от конопено семе се произвежда само от семената на конопа и обикновено не съдържа психоактивния компонент тетрахидроканабинол (THC), въпреки че това е много оспорвано, споменава Healthline.com.

 

Защо е добро маслото от конопено семе за нашата кожа?

 

Балансира и хидратира

 

Маслото от конопено семе е идеално за повечето типове кожа, тъй като може да я овлажни, без да запушва порите. Помага за балансиране на мазната кожа, като я хидратира и в същото време регулира секрецията на мастните жлези.

 

При сухота на кожата също може да се стигне до свръхсекреция на мастните жлези, което може да доведе до поява на акне. Маслото от конопено семе може да предотврати изсушаването на кожата, което помага за намаляване на акнето.

 

Подхранва и успокоява

 

Една от омега-6 мастните киселини, които маслото от конопени семена съдържа, е гама-линоленова киселина (GLA). Тя е силно противовъзпалително средство и същевременно стимулира въозбновяването на кожата.

 

Маслото от конопено семе помага, когато при възпалена или раздразнена кожа, акне и някои състояния като псориазис, като същевременно поддържа кожата подхранена и овлажнена.

 

Облекчава атопичния дерматит

 

Маслото от конопено семе е богато на омега-6 и омега-3 мастни киселини. Консумирането на тези хранителни вещества помага за лечение на кожни заболявания като атопичен дерматит.

 

Помага против стареене

 

Освен че хидратира и успокоява, маслото от конопени семена предпазва кожата от стареене. Употребата му помага да се намалят фините линии и бръчки и предотвратява признаците на стареене.

 

Линолевата киселина и олеиновите киселини, намиращи се в маслото от конопено семе, не могат да се произвеждат от тялото, но имат предпазват кожата ни от стареене и играят важна роля за нейното здраве.

 

Как се използва маслото от конопено семе?

 

Локално приложение

 

Маслото от конопено семе може да се прилага директно върху кожата. Може да помогне при при раздразнена кожа или сухи петна, като донесе бързо облекчение.

 

Преди да използвате маслото, направете тест за алергия с пластир, за да сте сигурни, че няма да получите нежелана реакция.

 

Когато липсва алергична реакция, маслото от конопено семе може да се използва за лечение на акне: за целта малко количество от него се нанася върху чиста кожа и се оставя да действа една до две минути, преди да се измие с топла вода.

 

В съчетание с други етерични масла

 

Маслото от конопено семе може да се съчетава с други съставки, които успокояват кожата при възпаление. Примерна рецепта за крем, който може да се прилага директно върху кожата, е да се смесят 1/4 чаша масло от конопено семе с 2 чаени лъжички разтопено кокосово масло и 4 до 5 капки подхранващо кожата етерично масло, като лавандула или розмарин.