Сухата кожа е резултат от липса на достатъчно хидратация. В резултат тя става по-груба и губи еластичността си. За да остане добре хидратирана, кожата се нуждае от тънък защитен слой мазнини на повърхността си, тъй като именно те забавят изпарението на водата.

 

Почти всеки е имал периоди, в които кожата става по-суха, това зависи от климата, от приема на течности, хранене и други. С напредването на възрастта кожата естествено става по-суха, тъй като мастните жлези, които произвеждат себум - мастната материя на повърхността на кожата, стават по-малко активни. Сухата кожа прави бръчките по-видими, но не влияе върху тяхното образуване.


Появата на бръчки се влияе основно от възрастта и генетичната предразположеност.

 

При изследване на повърхността на кожата под микроскоп се наблюдава защитен филм, съставен от смес от мазнини и вода. Мазнините произлизат главно от себума, който се произвежда от мастните жлези, разположени в дермата - вътрешния слой на кожата, който е по-дебел от епидермиса.

 

Водата се извлича от потта, произведена от потните жлези, които също са разположени в дермата и от водата, присъстваща в атмосферата.Когато този естествен защитен филм се промени, кожата изсъхва, тъй като водата, присъстваща в кожата, се изпарява с повишена скорост.

 

Основната роля на хидратиращите кремове и лосиони е именно да пресъздадат тази защитна бариера, за да могат да позволят на кожата да запази своята хидратация, а не да осигуряват друг източник на вода. Защитният слой на кожата не я прави водоустойчива. Кожата лесно се сравнява по структура с порестите тъкани, използвани за дейности на открито: тя не позволява нищо да проникне през нея, но същевременно позволява на влагата да излезе.Желателно е известно изпаряване на водата, съдържаща се в кожата, да става постоянно, за да може да се осигури поддържането на телесната температура.

 

Кои масла са подходящи при суха кожа?

Кокосовото масло е богат източник на витамин Е и това го прави отличен избор като овлажнител за кожата. То има високо съдържание на мастни киселини, които са от важно значение за осигуряване на бариерна защита на кожата, която да задържа влагата в нея. Това масло има антибактериално и противогъбично действие, което допринася за защита на кожата и косата от инфекции. Кокосовото масло се нанася директно върху кожата след разтопяване.

 

Аргановото масло също е богато на витамин Е, антиоксиданти и мастни киселини. То е с много лека текстура, което го прави отличен избор като част от ежедневната грижа за кожата. Аргановото масло не омазнява кожата и е подходящо за тежки състояния, каквито са екземата и розацеята. То притежава ценни антиоксидантни свойства, които подобряват еластичността на кожата, тъй като осигуряват защита срещу свободните радикали.


По този начин аргановото масло допринася за изящна и сияйна визия на кожата. То не е подходящо за суха кожа, тъй като има себорегулиращо действие - понижава отделянето на себум и това го прави отличен избор за склонната към омазняване кожа. Аргановото масло може да се прилага като част от вечерната грижа за кожата, тъй като ще осигури дълбоко ревитализиране.

 

Референции:

https://www.passeportsante.net/fr/Maux/Problemes/Fiche.aspx?doc=peau-seche-pm-symptomes-de-la-peau-seche

https://www.hindawi.com/journals/ecam/2015/896314/

https://bmccomplementmedtherapies.biomedcentral.com/articles/10.1186/1472-6882-14-225

https://lipidworld.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12944-017-0487-5

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0163725815002296

https://www.phytojournal.com/archives/2019/vol8issue1/PartQ/7-6-70-996.pdf