Мащерката има благоприятен ефект срещу кожни проблеми и може да се използва като алтернатива на козметични продукти за облекчаване на акне, сочи изследване.

 
Билката може да бъде полезна за страдащите от акне с чувствителна кожа, които развиват кожни раздразнения, вследствие използването на антибактериални кремове.
 
Учените тестват действието на екстракти от мащерка, смирна и невен срещу бактерията Пропионибактериум акнес. Смята се, че бактерията причинява акне, инфектирайки порите на кожата. 
 
За целите на експеримента, растителният материал е пропит с алкохол в продължение на дни, дори седмици, за да се подготви тинктурата. Този процес извлича активните съединения от растенията, обяснява д-р Маргарита Гомес, водещ изследовател и преподавател в Leeds Metropolitan University
NEWS_MORE_BOX
 
Това е първото изследване, което доказва положителният ефект на мащерката, невена и смирната, срещу бактерията, която причинява инфекция, водеща до акне, уточняват учените.  
 
Резултатите показват, че всички билкови тинктури могат да „убият“ бактерията, но мащерката се откроява като най-ефективна.
 
Билката също така има по-ефикасно действие от стандартните концентрации на бензоил пероксид - активна съставка в повечето кремове и козметични продукти срещу акне.
 
Билковите препарати са по-малко „тежки“ за кожата, поради противовъзпалителните си свойства, допълва д-р Маргарита Гомес.