Макадамията е ядка, която по външен вид прилича, както на орех, така и на лешник. Вкусът й наподобява този на лешника. Растението макадамия естествено се разпространява в Австралия и носи името на шотландския химик Джон Макадам, култивирал диворастящото дърво.

 


Коренното население на Австралия е приемало ядките макадамия за ценна и дори свещена храна. В наши дни е доказано, че те помагат при мигрена, заболявания на костната система и авитаминоза. Консумацията им се препоръчва при ангина, артрит, предразположения към заболявания на отделителната система, а също и при терапията на някои видове доброкачествени тумори.

 


Преди няколко години научно изследване доказа, че консумацията на ядките намалява нивото на холестерол в кръвта и по-конкретно на лошия LDL холестерол.
 
Особено полезно е натуралното масло от макадамия, което се извлича от ядките на дървото. То съдържа витамини А, В и Е, както и множество минерали. Спада към типа масла, които са с най-близък до човешката кожа състав - съдържа 85% мононенаситени триглицериди, като 20% от тях са палмитолеинови триглицериди, които имат антиоксидантно действие със защитаващо клетъчната мембрана действие.
 Маслото от макадамия има хидратиращо действие, което се дължи на мононенаситената палмитолеинова киселина, която не присъства в никое друго растително масло. Характерното за тази киселина е, че се съдържа в човешката кожа, а наличието й е фактор за поддържане на младостта на епидермиса. С възрастта обаче количеството й в кожата намалява. Поради това, че мононенаситената палмитолеинова киселина се намира в маслото от макадамия, то се смята за ценно средство за ограничаване на процесите на стареене. Маслото подхранва и тонизира кожата, което е още една сериозна причина да бъде използвано като съставка в различни козметични продукти - лосиони, кремове, бебешки масла, гелове, маски за коса.

 


Приложено върху кожата, маслото носи омекотяващ ефект, подобрява еластичността й и осигурява оптимален водно-мастен баланс. Особено подходящо е за сухата кожа и жените над 35-годишна възраст, тъй като създава чувство и визия за гладкост и свежест на лицето.

 

 

 

Поради плътната си консистенция и влагозадържащи свойства, маслото от макадамия се използва в различни масажни смеси и е сред най-ефикасните базисни масла в областта на ароматерапията. Мехлемът е подходящ и за масаж по време на бременност, както и за предпазване и редуциране на стрии по тялото. Може да се използва при бебешки обриви и млечни корички. Добър помощник е при слънчеви изгаряния, протривания и белези от рани.

 

 

 

Маслото има хипоалергенно действие и добро влияние върху чувствителна кожа. Нещо повече, може да се прилага и с лечебна цел - то спомага отстраняването на проблеми като раздразнения, зачервяване и лющене на кожата.