Магнезият е минерал, който е необходим за правилното функциониране на над 300 биохимични процеси в организма. Включването на минерала в ежедневната грижа за кожата, може да ѝ осигури многобройни ползи.

 

Магнезият е мощен антиоксидант. Той предотвратява увреждането на свободните радикали, които причиняват преждевременни фини линии и бръчки. Благодарение на него, кожните клетки се възстановят правилно и кожата не губи еластичността си. Магнезият насърчава и по-равномерен тен на кожата.


 

Той е изключително ефективен при много суха и люспеста кожа. Минералът подобрява функцията на бариерата на кожата, като спомага за поддържане на хидратирана кожа в дълбочина. Магнезият играе роля в регулирането на нивата на мастните киселини в кожата, което спомага за пълно хидратиране и предотвратяване на сухотата.


Минералът намалява възпаленията по кожата, тъй като действа като мощно противовъзпалително средство. Възпалителните процеси са причина за различни кожни състояния като акне, кожни алергии, екзема и псориазис. Магнезият намалява ефектите на излишните протеини, които създават възпаление на кожата, като по този начин намалява кожните състояния и алергии. Той е успокояващо и лечебно средство за кожата, намаляващо състояния и като розацея.


За хубава кожа е необходимо да се приема магнезий чрез храната. Ежедневното меню трябва да включва храни, богати на минерала. Най-добрите хранителни източници са тъмните листни зеленчуци като кале и спанак, ядки като бадеми и семена от тиквени семки, диня и ленено семе. Магнезий може да се намери още в морските водорасли, бадемовото масло, фъстъченото масло, суровото какао, авокадото, банана и небелените картофи.

 

Заради заседналия начин на живот и прекомерния стрес, както и лошо хранене, може лесно да се получи недостиг на магнезий в организма. Освен за кожата, той е изключително полезен за цялото тяло и повечето органи. Необходим е за сърдечното здраве, регулиране на кръвното налягане и кръвната захар и здравето на костите. Симптомите на дефицит на магнезий водят до проблеми със сърцето, костите, често главоболие, суха и сърбяща кожа, повишена миризма на тялото, акне и др.