Два часа след почистването на зъбите върху тях започва да се отлага новообразувал се налеп. С това започва процесът на образуване на зъбен камък. Дванадесет часа по-късно налепът се превръща в зъбна плака. Това е жълтеникава кремообразна маса, задържаща се по повърхността на зъбите, която се разпростира до венеца. Зъбната плака е среда, която благоприятства размножаването на множество вредни микроорганизми в изключително бързи темпове. Ако тази плака не се отстрани, количеството бактерии започва да слиза надолу към венците. Плаката пожълтява и за седмица изгражда нов слой зъбен камък.

Обикновено зъбният камък се образува върху предните долни зъби. Така е, защото те са близо до слюнчените жлези. Тази част на устата е изложена на постоянно, обилно слюноотделяне, а слюнката съдържа вещества, които спомагат формирането на налеп. Естествено виновници за отложенията са захарта и въглехидратите, които приемаме при хранене и нишестето, което се отделя при разграждането им.

Наличието на зъбен камък крие рискове за здравето на зъбите и венците. Причината е, че под него размножаването на микроорганизмите продължава. В един грам зъбен камък бактериите са милиарди, което вече е проблем, тъй като и най-добрите пасти за зъбите не могат да ги отстранят и не се справят ефективно със замърсяванията по зъбите, които се задържат по зъбния камък. Бактериите, съдържащи се е в зъбния камък от своя страна отделят вещества и токсини, които причиняват кариес, възпаление и кървене на венците. Появата на лош дъх в устата вече е признак, че зъбният камък е започнал да вреди и е въпрос на време венците да пострадат от гингивит.

 

Единственият начин да се предпазим е интензивното миене с четка, за да се отстрани предтечът на зъбния камък - налепът. Препоръчва се често миене на зъбите, минимум два пъти в денонощието, на равни интервали. Необходимо е редовно посещение на стоматологичния кабинет, за да се следи състоянието на зъбите и венците. Зъбният камък се образува повече при пушене, пиене на кафе, черен чай.
 


Редно е да се потърси стоматологична помощ при оплаквания като кървене или възпаление на венците, оголване на шийките на зъбите, образувал се зъбен камък, лош дъх и неприятен вкус в устата, при оцветяване на емайла на зъбите в кафяво.

Здравословното състояние на устната кухина не е за подценяване. Зъбните отложения с присъстващите в тях милиарди патогенни микроорганизми, водят до спадане на съпротивителните сили на организма и податливост към инфекции със 70-80 %. Доказано е, че честите заболявания на горните дихателни пътища, пневмонии, стомашни инфекции, някои видове заболявания на кръвта, са свързани с възпалителните процеси в устната кухина.


Почистване на зъбния камък се прави един до три пъти годишно. Един от съвременните методи за почистване на зъбния камък е чрез ултразвук.