За постигането на перфектна кожа не е необходимо да се закупуват скъпи продукти от дрогериите, тъй като в някои случаи те дори носят повече вреди, отколкото ползи. Затова винаги е по-добре да се използват натурални съставки, които нямат странични ефекти. Такъв компонент е лимонът. Лимоновият скраб е чудесен за почистване, подхранване, хидратиране и ексфолиране и е подходящ за всякакъв тип кожа – суха, мазна и нормална. 


Например за нормална кожа може да се използва лимонов скраб в комбинация със захар. Както захарта, така и лимонът са пълни с полезни вещества. Лимонът е отличен източник на витамин С, който затваря отворените пори. Захарта пък действа като естествен ексфолиант, който помага за отстраняването на мъртвите кожни клетки от лицето.


Ако кожата е много суха, то може да се използват следните три съставки – кокосово масло, лимонов скраб и захар. В този случай лимонът помага за омекотяване на кожата, захарта елиминира токсините от нея чрез ексфолиране, почиства я и възстановява цялостната ѝ структура, а кокосът действа като тоник и възвръща влагата на кожата.При наличие на мазна кожа, може да се използват лимонов скраб, мед и сода за хляб. Хората с мазна кожа обикновено страдат повече от проблеми с пъпки и упорито акне. За целта може да се смесят трите съставки, които, когато се комбинират, почистват мазната кожа в дълбочина. Лимонът действа стягащо, а содата почиства добре кожата от бактерии. Медът е известен с това, че притежава антибактериални свойства, който помага за намаляване на натрупването на излишен себум по кожата.


Ползите на лимона не свършват до тук. Той е ефективен за неутрализиране на свободните радикали, които причиняват стареене на кожата. Причината е, че той съдържа голямо количество витамин С, който е естествен антиоксидант. Така че без значение дали кожата е суха, мазна или пък нормална, лимоновият скраб е идеален както за почистване и ексфолиране, така и за хидратиране, дълбоко подхранване и предотвратяване стареенето на кожата.