Грижата за косата през лятото не трябва да се подценява, независимо дали там, където живеем климатът е влажен или сух. Слънчевите лъчи влияят отрицателно върху косата. Тя става суха, накъсана и губи своя блясък. Затова е добре да й отделяме по-голямо внимание, особено по време на традиционната за сезона почивка, когато е най-уязвима. Ето как да запазим здравето на нашата коса в горещите летни дни:

Да я поддържаме чиста

През лятото главата ни се поти много повече заради високите температури навън или носенето на шапка. По време на отпуска не отделяме много време в грижа за косата, връзваме я на опашка и често си лягаме, без да я измием. Останалите в нея мръсотии обаче ще ни създадат различни проблеми като разделяне на краищата, раздразнение на кожата на главата и други. Затова е хубаво да си мием косата с подходящ похранващ шампоан поне през ден, за да може тя да е чиста и същевременно да не премахнем естествените мазнини от скалпа. 

Да ползваме слънцезащитна козметика

Слънцезащитата за косата също е толкова важна, колкото и тази за кожата. Така косъмът няма да се изсуши толкова много под въздействието на вредните ултравиолетови лъчи и ще запази блясъка си. Освен това слънцезащитните продукти, които се продават под формата на спрейове или пяна, запазват цвета на боядисаната коса. 

Повторно нанасяне на защитна козметика


Ако сме на плажа, не трябва да си слагаме козметика само един път на ден, а поне през 2 часа, за да сме сигурни, че сме осигурили оптимална защита на косата. Важно е да мажем косата си и при по-облачно време, защото слънчевите лъчи проникват през облаците и са толкова вредни, колкото директната слънчева светлина. 

Да защитим косата от хлора в басейните

Ако често ходим на басейн през този сезон, трябва да помислим и за косата. Хлорът, използван за пречистването на вода лесно се абсорбира от косата. От него русата например може да придобие зеленикав нюанс. Затова преди да влезем в басейна, е хубаво да намажем добре косата си с балсам или масло, които ще предпазят поне малко косъма от химикала във водата. 
NEWS_MORE_BOX

По-внимателно сушене 

Сушенето на косата през лятото трябва да бъде по-внимателно и максимално щадящо косъма. Ако температурата е много висока, той бързо ще изсъхне, но и ще се накъса. Затова е добре да използваме по-качествени сешоари, които свеждат увреждането на косата до минимум. Tова е възможно чрез така наречената "йонна грижа" при повечето професионални сешоари. Така се получава непрестанен поток от отрицателни йони и инфрачервена топлина, които навлизат в косъма чрез въздушната струя на вентилатора и разрушават по-бързо водните молекули в косата. 

Да се храним здравословно

Здравословно хранене е чудесен начин за поддържане на здрава коса през лятото. Препоръчително е да ядем много плодове и зеленчуци, богати на омега-3 мастни киселини. Те запазват мекотата и блясъка на косата.