С настъпването на лятото обикновено се променят и навиците, свързани с поддържането на красив външен вид. Свежестта е основното, към което се стремим, и това личи от цялостното излъчване – от грима до цветовете на облеклото, кожата, косата, дори и настроението.


Освен приятното усещане, което ни носи лятото, то идва и с не една или две вреди, срещу които трябва да се вземат сериозни мерки. Така ще може да се радваме на красотата и здравето си още много лета ...


Ултравиолетовите лъчи са най-големият виновник, който причинява бръчки и тъмни петна по кожата. Освен това те значително изсушават кожата и косата. По този начин ние изглеждаме по-стари, отколкото всъщност сме.


Високата влажност и топлината пък могат да унищожат структурата и цвета на косъма ...1. „Лечение“ с кофеин


Според скорошно проучване кофеинът значително намалява образуването на бръчки и чувството на грапавост по кожата, предизвикани от UV-лъчите. Друго изследване пък сочи, че кофеинът дори предпазва и от рак на кожата.


Той потиска протеинът ATR, който поддържа предраковите клетки и им дава възможност да оцелеят и да се възпроизвеждат. Изследването все още е в начален стадии, но се обмисля създаването на козметичен продукт, който да включва в състава си кофеин.
2. Увеличаване на „следслънчевата“ хидратация


Сухотата, причинена от UV-лъчите, може да се намали. След прибиране от плажа, кожата трябва обилно да се намаже с подхранващ лосион или крем, след което да се покрие с топла, влажна кърпа и да остане така за 5 минути.


Съветите дава дерматологът Мери Лупо – професор по клинична дерматология в университета Тулейн, Ню Орлиънс, САЩ.
 


3. Заздравяване на ноктите, с помощта на добавки


Съставката „биотин“ предотвратява чупенето на ноктите, причинено от прекаленото излагане на морска сол и хлор, обяснява Джин Суун Чой – собственик на Jin Soon Natural Hand and Foot Spas.


Трябва да се приема по 2,5 милиграма биотин дневно за по-здрави нокти. Изследване установява, че всекидневният му прием повишава дебелината на ноктите с до 25%, което ги прави по-малко склонни да се делят и чупят.

 

 

NEWS_MORE_BOX

4. По-млада кожа на ръцете, чрез подхранване


През деня е препоръчително да се използва крем за ръце, който съдържа избелващи кожата съставки, за да се „омекотят“ кафявите петна. През нощта пък трябва да се използва крем, с ретинол, който стяга кожата.


Не трябва да се забравя и ежедневното нанасяне на козметичен продукт, със слънцезащитен фактор – най-малко 15.

 


5. Лечение на пъпки и петна, с помощта на памучен тампон


Когато се нанася бензоил пероксид за лечение на кожни проблеми, трябва да се използва върхът на памучен тампон, за да може нанасянето да бъде нежно и прецизно. По този начин ще се предотвратят възможни щети върху кожата.
 

Бензоил пероксид е вещество, което се използва при лечението на акне.6. По-гладки и меки пети


Най-ефикасните резултати за гладки, меки и секси пети е употребата на пемза върху загрубелите места на ходилата, по време на душ. Важно е процедурата да се извърши към края, след като топлата вода е омекотила достатъчно кожата.


По този начин отстраняването на мъртвите клетки става по-лесно и ефективно.