Маслото от ленено семе е ценен източник на есенциални мастни киселини. Освен, че е полезно за здравето, то е отличен помощник в грижата за кожата, косата и красотата като цяло. Лененото масло е богато на Омега-3 и Омега-6 мастни киселини. Те са от ключово значение за организма и е важно да се набавят в необходимите количества, тъй като в тялото те не могат да се произвеждат естествено. Освен това имат важно значение за възобновяването на клетките. Съвременният начин на живот и хранене са насочени към консумация на по-големи количества Омега-6 мастни киселини и по-нисък прием на Омега-3. Включването на лененото масло обаче, позволява да се възстанови този баланс.

 

Богатството на макромолекули в това масло допринася за по-ефективно задържане на влагата в епидермиса. По този начин се осигурява пълноценна хидратация на кожата и се подобрява нейната еластичност. Високото съдържание на Омега-3 мастни киселини допринася за противодействие на процесите на стареене в кожата и справяне с фините бръчки. Лесен начин за нанасяне на ленено масло върху кожата е като го добавим към кремовете или маските, които използваме в ежедневната грижа за кожата. Лененото масло омекотява кожата, намалява усещането за стягане и облекчава дискомфорта. То е подходящо дори и за кожа, склонна към омазняване и акне. Маслото от ленено семе осигурява възстановяване на баланса в кожата.


 

Като част от грижата за кожата срещу стареене може да се използва съчетанието между ленено масло, масло от жожоба и няколко капки масло от морков. Тази смес осигурява дълбоко ревитализиране на кожата и при съчетание с други продукти по предназначение може да се използва като средство за омекотяване и хидратация на кожата, засегната от екзема. Богатото съдържание на мастни киселини допринася за пълноценно подхранване на кожата, тъй като маслото прониква в дълбочина и попива ефективно.

 

Освен това възстановява кожната бариера, която представлява повърхностен слой, покриващ кожата, състоящ се от вода и мазнини. Влагата от кожата естествено се изпарява през деня, които води до нейното изсушаване. С цел да се осигури продължителна и ефективна хидратация на кожата е полезно да се използва ленено масло като част от грижата за кожата, тъй като то възстановява целостта на хидролипидния слой над кожата. Освен това то успокоява раздразнената кожа и я омекотява, което се дължи на противовъзпалителните му свойства.

 

Референции:

https://www.marieclaire.fr/,les-utilisations-beaute-de-l-huile-de-lin,812539.asp