Едно досадно занимание през лятото е обезкосмяването. За да се намали честотата му и да е по-лесно и бързо, много дами се възползват от лазерната епилация.
 
Тя се прилага за премахване на космите както по краката, така и по ръцете, подмишниците, бикини зоната, лицето и др.
 
Едно от предимствата на този тип обезкосмяване е ефективното отстраняване независимо от цвета на косъма и пигментацията на кожата. 
 
Процедурата е бърза и безболезнена. Лазерът третира по-голяма повърхност, което позволява по-бързото прилагане на процедурата. Това позволява третирането на големи повърхности, като гръб и крака.
 
Лазерната епилация се предпочита и поради по-дългия период между две процедури в сравнение с депилацията.
 
При методът на лазерната епилация, излъчените от накрайник инфрачервени лазерни лъчи се поглъщат от  меланина в клетките на космения фоликул. Когато тази енергия се погълне от клетките на корените, температурата в тях се повишава до около 40 °С и те се умъртвяват. 
NEWS_MORE_BOX
 
Апаратът, с който се извършва процедурата представлява лазер излъчващ точно определена дължина на вълната. От целия спектър на бялата светлина се отделя единствена дължина, която е подходяща за този вид терапия. Използват се лазери с дължина на вълната 694 nm, 755 nm, 810 nm, 1200 nm.
 
Преди да се подложим на лазерна епилация трябва да се направи съответната подготовка. Шест седмици преди процедурата не бива да се отстранява окосмяването. 
 
Излагането на слънце преди и след епилацията отново в продължение на шест седмици е противопоказно. Слънчевите лъчи могат да доведат до възпаление и раздразнение на кожата поради повишената и чувствителност.
 
След края на процедурата е добре да се използват кремове, богати на витамин E, които да успокоят кожата и да засилят хидратацията й.