Маслото от лавандула притежава множество ценни ползи за здравето на кожата. То облекчава акнето, озарява тена и намалява появата на бръчки. Лавандуловото масло има бактерицидно действие, което е от полза при употребата му за лечение на акне. То отпушва порите и понижава възпалението. Препоръчително е да се нанася разтворено с друго масло носител, например кокосово.

 

При екзема кожата става суха, появява се сърбеж и дразнене. Заболяването може да е с различна тежест и да засегне различни зони на тялото. Лавандулата притежава противогъбични свойства и противовъзпалително действие, което я прави отлична част от грижата за кожата при екзема. Освен това, лавандуловото масло е ценно и при псориазис, тъй като почиства ефективно кожата и облекчава дразненето и зачервяването. Друго ценно свойство е озаряването на тена на кожата, поради понижаването на процесите на възпаление. Това прави лавандуловото масло ценна съставка в грижата за кожата, засегната от поява на тъмни петна или зачервявания.


 

Свободните радикали са причина за поява на фини линии по кожата и бръчки. Лавандуловото масло е ценен източник на антиоксиданти, които осигуряват ефективна защита срещу оксидативен стрес. За тази цел е препоръчително маслото да се нанася в съчетание с друто масло носител или да се добавя към овлажнителя за лице.

 

Маслото от лавандула може да действа и като естествен репелент срещу различни видове насекоми. Ухапванията от тях причиняват зачервяване, сърбеж и болка. В някои случаи може да се наблюдава и инфекция. Лавандуловото масло помага в тези случаи, тъй като осигурява антибактериално действие и понижава възпалението.

 

Проучванията са показали, че приложението на лавандулово масло ускорява заздравяването на раните и благоприятства възстановяването на тъканите. Това се дължи на неговите свойства да стимулира производството на колаген. Също така това масло допринася и за поддържане на здравето на косата. Съчетанието на лавандулово масло с есенциално масло от розмарин и кедър е отлична комбинация за справяне с кръговата алопеция, която е автоимунно заболяване. Проучванията са показали, че маслото от лавандула увеличава броя на космените фоликули, но също така ги подхранва и благоприятства растежа на косъма.

 

Референции:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4880962/

https://europepmc.org/article/med/22558691