Знаете ли какво е Е 913? Звучи като онези вредни съставки, които присъстват на почти всички етикети за храна. Под това наименование се крие популярна хранителна добавка, която се получава от пречистване на мазнините в суровата вълна, събрана непосредствено след стригането на овцете. Тя е устойчива на различни външни фактори, разтваря се еднакво добре както в спирт, така и във вода. Използва се най-често като глазиращ агент в сладкарската промишленост, но намира и широка употреба и в козметиката. Точно така, въпреки специфичния си аромат. 

 

Е 913 или ланолин, се използва за направата на превръзки, медицински пластири, но най-вече за различни кремове и балсами. Той има способността да задържа вода и също така да абсорбира голямо количество влага. 


 

За какво се използва козметиката с ланолин?

 

Жълто-кафявият естествен восък е предпочитана съставка в специализирана козметика против подсичане, против суха и загрубяла кожа. Той овлажнява добре засегнатите места, прави кожата по-здрава и мека. Също така има и балсами за коса с ланолин, които подобряват структурата на косъма, кремове и мазила за устни срещу неблагоприятни външни влияния и други. 

 

Най-голямата полза на ланолина е в продуктите за кърмачки. Там той е пречистен, спомага за лечението на наранени и напукани зърна (на кърмачки), като подобрява хидратацията и помага на чувствителната кожата в тази деликатна зона да диша. Причината е, че веществото замества естествения кожен себум, който намалява при кърмене. 

 

NEWS_MORE_BOX

 

Не на последно място, ланолинът се използва и за производството на различни кремове за бръснене. Той успокоява кожата след бръсначката, прави я гладка и мека, намалява зачервяването.

 

Полезен ли е ланолинът?

 

Въпреки, че се използва най-вече за хидратиране на кожата, ланолинът може да доведе до тежки алергични реакции при хора, които имат по-чувствителна кожа. Но много проучвания показват, че в около 0.5% от случаите на алергии се дължат на Е 913 , предимно при жени и деца. Лек сърбеж, по-големи обриви, подуване на устните или зачервяване на кожата, са сред най-често срещаните странични ефекти от употребата на ланолин. 

 

Смята се, че мазната субстанция е много близка до естествения себум, затова трябва да внимаваме, ако имаме мазна кожа и използваме ланолин, за да не я омазним допълнително. Това може да доведе до запушване на порите и образуване на комедони.