Лакът за нокти и изкуствените нокти повишават риска от поява на онихомикоза (гъбички по ноктите). Като цяло продуктите свързани с грижа за ноктите не са вредни, особено когато става въпрос за медицинска козметика, но козметичните цветни лакове в някои случаи могат да имат негативен ефект върху здравето.
 
В разгара на лятото е много по-верятно да се развие онихомикоза, тъй ката ходим повече време боси и краката ни се оказват незащитени. През летния сезон жените по-често използват лакове за нокти, които придават цветен акцент към тяхната визия. Лошата новина в случая е, че обикновеният лак нарушава естествния растеж на нокътя като ограничава достъпа му до кислород и по този начин благоприятства развитието на онихомикоза.
 
Преди всичко хора, които са предразположени към развитие на такава инфекция е добре да избягват козметични декорации по ноктите на пръстите на ръцете и краката. Дори в случаите, когато е налице промяна в оцветяването или във формата на нокътя, не се препоръчва козметичното им коригиране с цветен лак, а консултация със специалист дерматолог, който да назначи терапия с цел лечение на гъбичното заболяване.
 
Изкуствените нокти, за чието поставяне се изисква здраво закрепване за ествствените, причиняват запушване на много фините пори по повърхността на нокътя. Това нарушава въздушния обмен и влажността, която обикновено се регулира чрез тях, и тя се повишава. Нарушаването на този естествен процес води до създаването на подходяща за развитието на гъбички среда.
 
Изводът е, че дори и да страдаме от променият цвят на ноктите си, единственият допустим лак е този, който има антимикотично действие и е специално създаден с цел борба с онихомикозата.