Лайката се използва в грижата за кожата от векове. Есенциалното масло от лайка има антимикробни свойства, което допринася за защита на кожата от вирусни, бактериални и гъбични инфекции. Проучване, проведено през 2018 г., е показало, че приложението на козмитечни продукти, съдържащи екстракт от лайка, значително подобрява зарастването на раните и осигурява антибактериална защита при инфектирани лезии.

 

Лайката може да се използва и като помощно средство за справяне с възпалението на кожата и обривите. Тя съдържа антиоксиданта апигенин, който допринася за понижаване на възпалението и потиска отделянето на медиатори на възпалението. Зачервяванията по кожата също са състояние, което може да бъде овладяно чрез приложение на продукти, съдържащи лайка. Тя осигярава контрол на възпалителните процеси, което са патогенетичния меганизъм, водещ до поява на зачервявания по кожата.


 

Лайката нежно прониква в дълбоките слоеве на кожата, с което осигурава ефективен контрол на възпалението. Притовъзпалителните свойства на лайката са от ключово значение за облекчаване на чувствителната кожата. Съдържанието на бизопролол, хамазулен и апигенин осигурява нейните успокояващи и лечебни свойства, я правят подходяща съставка в козметичните продукти. Някои проучвания са показали, че приложението на екстракт от лайка облекчава екземата. Освен това, маслото от лайка помага за облекчаване на дразненето по кожата, предизвикано от действието на алергени.

 

Хиперпигментациите са участъци от кожата, които са с по-тъмен цвят. Това се сължи на повишено производство на пигмента меланин. Причините за тези изменения по кожата са нарушаване на нейния интегритет, възпаление, слънчево изгаряне, акне или хормонални промени. Лайката осигурява изсветляване на кожата, което помага при хиперпигментации. Тя допринася за озаряване и повишаване на еластичността на кожата. Също така, свива порите, омекотява кожата и помага за премахване на белезите от акне. Противовъзпалителните, антибактериалните и антиоксидантите свойства на лайката ѝ придават ценни ползи за справяне със зачервяването и възпалението, които са характерни за акне. Тя ускорява възстановяването на кетките, води до избледняване на хиперпигментациите и осигурява безопасно елиминиране на патогенните микроорганизми, които причиняват акнето.

 

Антиоксидантите са важни за контрол и превенция на оксидативния стрес, който е резултат от натрупването на свободни радикали, които се генерират в резултат на ежедневните метаболитни функции и възпаление. Натрупването на тези реактивни кислородни частици водят до поява на фини бръчки по кожата, хиперпигментация и други белези на стареене. Богатото съдържание на антиоксиданти, каквито са полифенолите и фитохимикалите, позволява превенция на преждевременната поява на признаците на стареене. Ускоряването на тъканното и клетъчното възстановяване намалява появата на фини бръчки и подмладява кожата.

 

Източник:

https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/chamomile-benefits-for-skin#skin-benefits